Újra Veczán Pál Kórustalálkozó volt Miskolcon

Öt napon át, öt helyszínen több mint 20 kórus énekelt.

Október 12-e és 16-a között rendezték meg a nagy hagyományokkal rendelkező 28. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozót.

Kicsik és nagyok énekeltek egyszólamú gregoriánokat, kánonokat, többszólamú kórusműveket, gyülekezeti énekeket és hangszerrel, zenekarral kísért darabokat Miskolc templomaiban. Az elhangzó művek között felcsendültek Palestrina, Mozart, Haydn, J. S.Bach, Charpentier, Gounod, Tinódi Lantos Sebestyén, Liszt Ferenc, Kodály Zoltán kompozíciói, illetve kortárs szerzők alkotásai. Minden koncertre a belépés díjtalan volt.

 

Zárókoncert a Mindszenti templomban

 

Elengedhetetlen a fejlődéshez, hogy a különböző templomokban szolgáló, egyházi iskolákban működő kórusok megismerhessék egymást és tapasztalatot cserélhessenek. Ezért hívta életre huszonnyolc évvel ezelőtt a néhai Veczán Pál evangélikus esperes a kórustalálkozót. Tudta azt is, hogy a miskolciak is jól járnak egy ilyen programmal, hiszen a zenei események és az együtt éneklés öröme összekovácsolja a városlakókat egy kultúrát szerető közösséggé. Veczán Pál közösségért végzett munkáját Szemere Bertalan közéleti díjjal ismerte el Miskolc városa.

Tavaly Veczán Pál özvegye ezt mondta portálunknak a kórustalálkozóval kapcsolatosan: „Mára már komoly múlttal rendelkezik. Az a titka, hogy az emberek szeretnek énekelni. A kezdetekkor még kevesen voltunk, és nem is volt ilyen magas a színvonal. Egyre magasabb nívójú az esemény, aminek nagyon örülök”.

– Mindig ökumenikus jelleggel szerveztük a kórustalálkozót, mert a férjem rendkívül ökumenikus gondolkodású volt. Számára fontos volt, hogy legyen együtt minden történelmi felekezetű egyháznak, gyülekezetnek az énekkara. Valamennyi hangversenyen megtelik a templom, így a kórustalálkozó minden alkalommal megadja az embereknek azt, amiért alapítva lett – foglalta össze 2021-ben az eltelt időszakot Veczán Pálné.

 

Éneklő angyalok a templom orgonája felett

 

Az idei rendezvényen fellépett többek közt a Cantus Agriensis, a Cantus Firmus Kórus, a Cardinal Mindszenty Kórus, a Forrás Kórus, a Vox Antiqua Kórus. A miskolci énekkarok mellett érkeztek együttesek Egerből, Debrecenből, Edelényből, Mezőcsátról, Bódvaszilasról és Varbóról.

Veczán Pál emlékének szentelték a Mindszenti templomban megtartott zárókoncertet. A miskolci Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola 3.A. osztályosainak énekes produkciója után Mozart remekműve a Requiem hangzott el Bordás Mária (szoprán), Bakos Kornélia (alt), Komáromi Márton (tenor), Kolozsi Balázs (basszus) szólisták, nyolc kórus tagjaiból álló összevont énekkar, valamint a Camerata Miskolc Kamarazenekar előadásában. A hangversenyen vezényelt Gergely Péter Pál.

 

A záróhangverseny fellépői

 

A Miskolci Kulturális Központ által szervezett kórustalálkozónak a Zárdakápolna, a Miskolc-Belvárosi Református Templom, a Búza téri görögkatolikus székesegyház, az Avasi Református Templom és a Mindszenti templom adott otthont.

 

Nyitókép: Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola 3.A. osztálya és tanárai Miskolc.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó.

 

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!

 


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek