“Újrakoronázzák” I. Józsefet Pozsonyban

I. József magyar király “újrakoronázását” nézhetik végig az érdeklődők a hétvégén Pozsonyban az idei Koronázási Ünnepi Játékokon, amellyel a magyar királyok, királynők és királynék egykoron itt zajlott koronázására emlékeznek az idén már tizenkettedik alkalommal.

A pozsonyi koronázási ünnepségeket 2002 óta rendezik meg, mindig június utolsó hétvégéjén, Mária Terézia 1741. június 25-i koronázásának időpontjára emlékezve. A rendezvénysorozat az idén kétnapos lesz, szombaton kezdődik és vasárnap estig tart több óvárosi helyszínen.

A koronázási ünnepségek programsorozata Pozsony legnagyobb nyári kulturális rendezvényének számít, évente csaknem százezer látogatót vonz. Az ünnepi játékoknak minden évben az annak idején Pozsonyban megkoronázott 18 magyar király, királynő, illetve királyné egyikének “újrakoronázása” a központi eleme, csupán a koronás fő személye változik évről évre. Idén I. József, jövőre III. Károly következik.

Magát a koronázást ugyan csak szombaton délután tartják, de az ünnepség kísérőrendezvényei már délelőtt elkezdődnek. A korhű ruhákba öltözött, főként amatőr színészekből álló, mintegy 150 fős koronázási menet délután fél ötkor indul a pozsonyi várból, majd a menet eredeti útvonalán, a Szent Márton-székesegyház érintésével jut el a ceremónia újkori helyszíne, a régi nemzeti színház elé. A koronázási ceremónia után az újdonsült “király” lovaggá üti aranysarkantyús vitézeit, majd kíséretével átvonul a Fő térre ahol leteszi ünnepélyes esküjét.

A ceremónia előtt és után színes kísérőrendezvények és kulturális programok bő választéka várja az érdeklődőket. A korabeli kézművesek piaca mellett a borral folyó szökőkútból az idén is récsei kékfrankossal olthatják szomjukat a látogatók.

A koronázási ünnepséget – melynek részletei a www.korunovacie.sk honlapon érhetőek el – vasárnap este tűzijáték zárja.


Hasonló cikkek