Újságírókat és politikusokat figyeltek meg a pozsonyi bárban

Hónapokig figyelte a pozsonyi Next Apache bárt a Peter Tóth vezette csapat. Újságírók, ismert személyiségek és politikusok is voltak a megfigyelt személyek között.

Ezt Miroslav Kriak, a megfigyeléseket végző csapat egyik tagja mondta el a Kuciak-gyilkosság tárgyalásán, a Speciális Büntetőbíróságon. Megerősítette, hogy Daniel Lipšic ügyvédet, Peter Pčolinský képviselő testvérét, Vladimírt és Milan Krajniakot, az ellenzéki Sme rodina mozgalom képviselőjét is követték.

Tóth azt mondta, azért érdekelte, hogy mi történik a bárban, mert tudta, hogy kábítószerek lehetnek ott, és mert újságírók is jártak oda. Kriak azt vallotta, 2017-ben mentek oda először, amikor a Čistý deň-botrány napvilágot látott. Emlékeztetett rá, hogy akkor derült fény arra is, hogy a parlamenti képviselő (Boris Kollár – a TASR megjegyzése) kapcsolatban volt a létesítmény lakóival.

Kriak a vallomásában azt mondta, az első félévben „meglehetősen intenzíven” figyelték a bárt, a második félévben ez az „intenzitás alábbhagyott”. Meglepte, hogy a bárba közszereplők is jártak. „Olyanok is megfordultak ott, akik nem beszélgetni vagy olvasgatni jártak oda, hanem valami másért. Többször is meggyőződtünk róla, hogy drogok vannak ott.” – vallotta a tanú. Elmondása szerint többször feljegyezték, hogy marihuánát fogyasztottak a bárban, egyszer pedig fecskendőt találtak a vécében.

Kriak hét újságíró nevét is említette, akiket a báron kívül is figyeltek: Ján Kuciakot, Monika Tódovát, Adam Valčeket, Marek Vagovičot, Eugen Kordát, Štefan Hríbet és Dag Daništ. Hozzátette, hogy Martina Ruttkayová is a megfigyelés célpontja volt, az újságírónő pénzért írt cikkeket Marian Kočner megrendelésére.

A tanú a vallomástétel után azt mondta a sajtónak, hogy az újságírók megfigyelését jól végezték, mert megkérdőjelezhetetlen bizonyítékokat sikerült összegyűjteniük. Szerinte az ilyen bizonyíték „kemény dió” lesz a védelem számára. „Örülök, hogy a munkánkkal segítettük az igazságszolgáltatást, de a bíróságé az utolsó szó.” – tette hozzá.

Forrás: tasr, ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek