Ukrajna – a lakosságnak 2021-ben sem lesz könnyebb

Infláció, munkanélküliség, alacsony bérek, még alacsonyabb nyugdíjak, a lakosság vásárlóerejének csökkenése – a tudományos akadémia szakembere szerint ezek várnak az ukrajnaiakra az új évben.

Ukrajnában ugyan nőtt az átlagbér, ám, akik egy fizetésből élnek azoknak 2020-ban csökkent a jövedelme. Még rosszabbul jártak a nyugdíjasok. Illetményük vásárlóereje a jelentéktelen emelések ellenére 7 százalékkal csökkent – állítja az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia kutatója.

Az UNICEF 2020 áprilisában publikált előrejelzése szerint a világjárvány negatív hatásai miatt Ukrajnában a szegények száma a 23,2 százalékról 43,3, de akár 50,8 százalékra is növekedhet – derül ki az eprevda.com.ua elemzéséből.

Ez azt jelenti, hogy potenciálisan ennyi ember lesz kénytelen megélni kevesebb, mint havi 3922 hrivnyából. Ezt a jelentős növekedést elsősorban az okozza, hogy a karantén korlátozásai miatt a kisvállalatok többsége bezár, s ezáltal a lakosság anyagilag legkiszolgáltatottabb kategóriája munka nélkül marad.

Várat magára továbbra is a Kánaán

Az Ukrán Nemzeti Tudományos Akadémia számításai arról tanúskodnak, hogy 2020-ban a szegénység gyors ütemben terjedt, s meghaladta a 2015-ös szintet. A szakemberek szerint ez függetlenül a járványtól is bekövetkezett volna.

A szegénység gyors növekedését már 2020 első negyedévében rögzítettük. Az év első felének adatai szerint, a lakosság szegénynek tekinthető rétege 51 százalékra emelkedett. 2019 azonos időszakában ez a mutató 41 százalékot tett ki” – közölte Ludmila Cserenko, az akadémia életszínvonalat kutató szektorának vezetője.

A nemzetközi pénzintézetek 2021-re a világgazdaság jelenetős fellendülését prognosztizálják. Ukrajna GDP-jének növekedése is várható. Ennek ellenére a tudományos akadémia szektorvezetője nem feltételezi, hogy a lakosság anyagi helyzetében kardinális javulás történik.

 

Külhon | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek