Ukrajna: álnépszavazás orosz gépfegyverek árnyékában

Ukrajna: álnépszavazás orosz gépfegyverek árnyékában… A rögzített, illetve a mobil szavazóurnák kulcsfontosságú részét képezik annak a színjátéknak, amit Oroszország az Ukrajnától katonailag elfoglalt területek annektálására tervez. Mindegyikben négynapos álnépszavazás kezdődött pénteken, amelyen arról kérdezik az embereket, hogy akarnak-e Oroszországhoz tartozni.

 

 

A megszállás alatt álló területek – Luhansz, Donyeck, Herszon és Zaporizsja

 

Ezek a megszállás alatt álló területek – Luhansz, Donyeck, Herszon és Zaporizsja – Ukrajna területének 15%-át teszik ki.

Habár az eredmény már meg van írva, a donyecki adminisztráció élére Moszkva által kinevezett vezető, Denisz Pusilin példát akart mutatni, és cirádás szóvirágokkal színezte a látszat-népszavazást.

 

“Ma történelmet írunk. Donbász minden lakosa érintett, aki bátran túlélte ezeket a próbatételeket ebben a nyolc hosszú évben. Az emberek nemhogy nem csüggedtek el a 2014-ben hozott döntéstől, éppen ellenkezőleg.”

 

Herszon megyében harcok dúlnak, de kinevezték az oroszbáb kormányzót

 

Herszon megyében ugyan még heves harcok dúlnak, de már kinevezték a régió oroszbáb kormányzóját, aki a kamerák előtt adta le voksát.

A szavazást kötelezővé tették a helyieknek Mariupolban is. A kikötővárost hetekig tartó brutális ágyúzás és ostrom után foglalta el az orosz hadsereg.

 

Mindannyian azon dolgozunk, hogy Ukrajna támogatását növeljük a világban

 

“Mindannyian azon dolgozunk, hogy Ukrajna támogatását növeljük a világban” – mondta Oleksandr Kornienko, az ukrán parlament elnökhelyettese. “Ez a legjobb válasz, amit adhatunk amellett, amit csapataink tesznek a harctéren minden nap, minden percben. Ez a legjobb válasz a manipulatív népszavazásra, és egyéb orosz folyamatokra fenyegetésekre”.

 

A szavazóhelyiségek négy napon át tartanak nyitva. Oroszország végigviszi a folyamatot annak ellenére, hogy a nemzetközi közösség nem ad hitelt az eredménynek.

 

Moszkva azonnal orosz területnek fogja tekinteni a régiókat

 

Ahogyan 2014-ben a Krím esetében történt, Moszkva azonnal orosz területnek fogja tekinteni a régiókat, és minden azok ellen irányuló támadást a háború további eszkalálódására fog felhasználni.

Forrás: euronews.com

Nyitókép: lnépszavazás Herszonban / euronews.com


Hasonló cikkek