Ukrajna: célkeresztben az ellenzéki média

A múlt héten olyan történt Ukrajnában, ami a fennállása óta eltelt három évtizedben soha. Az államfő betiltatott három ellenzéki tv-csatornát. Úgy tűnik, a történet ezzel nem ért véget.

A NewsOne, a 112 Ukraina és a ZIK tulajdonosa Tarasz Kozak, az Ellenzéki Platform – Az Életért párt parlamenti képviselője, de nem titok, hogy valójában Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát politikus üzleti szférájába tartoznak. Hivatalosan a Kozak ellen foganatosított gazdasági szankciók következtében némultak el az adók, a hatalom lépése nem a sajtószabadság korlátozására irányult.

Ezzel szemben az ellenzék egy része cenzúráról, a sajtó elleni fellépésről, szándékos megfélemlítésről beszél, s hasonló módon értékelték a történteket a nemzetközi szakmai szervezetek, sőt az Ukrán Újságíró Szövetség elnöke is.

Úgy tűnik, a vegzálás folytatódik. A KISZó.net beszámolója szerint itt az újabb elhallgattatási kísérlet: az ukrán titkosszolgálat a Spanyolországban élő ismert bloggert, Anatolij Sarijt nemzetárulással vádolta meg.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) nyomozása arra a megállapításra jutott, hogy Sarij külföldi finanszírozók megrendelésére módszeresen aláássa Ukrajna tekintélyét és nemzetellenes tevékenységet folytat az információs térben. A vádak között szerepel, hogy bejegyzéseit előszeretettel használják az orosz híradások, ami bizonyíték az ukrán állammal szembeni bűncselekménynek.

A főügyészi hivatal azt is jelezte, elindították Sarij kiadatásának folyamatát, valamint kezdeményezik az Interpolnál a nemzetközi elfogatóparancs kiadását – fogalmazott KISZó.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek