Ukrajna gazdasági pert vesztett Oroszországgal szemben

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) közzétette az Ukrajna által Oroszország ellen indított DS512 számú, a tranzitszállításokat érintő ügyben hozott döntését, amely szerint nem adtak helyt Ukrajna követeléseinek, írja a segodnya.ua.

A peres vita abból származott, hogy Oroszország tilalmat vezetett be a Türkmenisztánba, Kazahsztánba, Mongóliába, Kirgíziába irányuló ukrajnai vasúti és közúti tranzitszállítmányokra az ukrán–orosz és a fehérorosz–orosz határátkelőkön. Az ügyben Ukrajna a WTO-hoz fordult, mert szerinte Oroszország szembe fordult a WTO-val szembeni elvárásokkal.

Az orosz fél nem tagadta a szankciók alkalmazását, de azzal érvelt, hogy ez elengedhetetlen volt az ország biztonsága szempontjából. Felsorolta azokat az ellene irányuló barátságtalan tiltásokat és szankciókat, amelyeket Ukrajna vezetett be a saját területén zajló háborús konfliktusra hivatkozva. A nemzetbiztonsági kérdésekben pedig nem a világszervezet hivatott dönteni.

Az ukrán fél cselesen megkerülte az Oroszország és közte lévő konfliktus témáját, és azt állította, hogy az oroszok a tiltásokat még korábban, 2014 előtt vezették be, és Ukrajna kizáróan kereskedelmi vitára hivatkozva panaszolta be a nagy szomszédot.

Ukrajna három peres ügyet kezdeményezett Oroszország ellen, ám a WTO egyikben sem Ukrajnának adott igazat. Egyben már végleges a döntés, két másikban újra lefolytatják a vizsgálatot, mert Ukrajna élt fellebbezési jogával.

Forrás:KH/segodnya.ua


Hasonló cikkek