Ukrajna hozzáférést kapott a feketedobozokhoz

Ukrajna hozzáférést kapott az Iránban lezuhant ukrán utasszállító feketedobozaihoz és a teheráni reptér földi irányító központjában dolgozó diszpécserek hangfelvételeihez – jelentette be Vadim Prisztajko ukrán külügyminiszter pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető megjegyezte, hogy Teheránba mintegy ötven ukrán szakértő utazott ki.

“Technikai eszközökkel próbálják rekonstruálni a repülőgépet, hogy megértsük, mi történt vele. Teljes mértékben együttműködést kapunk az iráni féltől. Irán segít nekünk, hozzáférünk mind a repülőgép maradványaihoz, mind a becsapódás helyszínéhez, amelynek biztonságát a rendőrség garantálja, noha kezdetben helyi lakosok is bejutottak oda, ami nehezítette a vizsgálatot” – fejtette ki.

Elmondta, Irántól hozzáférést kaptak a gép feketedobozaihoz, illetve a teheráni repülőtér diszpécserei és a pilóták közötti beszélgetés felvételeihez. “Egyelőre mindezeket az információkat elemezzük, nem zárunk ki egyetlen verziót sem (a katasztrófa okát illetően)” – tette hozzá Prisztajko.
Leszögezte: kártérítést fognak követelni, ha bebizonyosodik, hogy rakétatalálat érte a gépet.
Prisztajko szavai szerint a Teheránban lévő ukrán csapat nem erősítette meg a gép maradványait a helyszínről elszállító iráni buldózerről készült és nyilvánosságra került fotó hitelességét. Korábban ukrán sajtóhírek szerint Julian Röpcke, a Bild című német lap szerkesztője a Twitter közösségi portálon közölt egy fotót egy buldózerről, amely állítólag részt vesz a katasztrófa helyszínének takarításában.

Eközben a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij elnök stábjának oldalán új bejegyzés jelent meg, miszerint “nem lesznek elhamarkodott bejelentések a katasztrófa okairól”. A közlemény megismétli Zelenszkij pénteki üzenetét, amely szerint nincs kizárva, hogy rakétatalálat okozta a katasztrófát, de egyelőre megerősítve sem. “A témával kapcsolatos spekulációk semmiképpen sem hoznak közelebb minket az igazsághoz” – írták.
A MAU ukrán légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata szerda reggel, nem sokkal felszállás után zuhant le, de azt követően, hogy már elérte a 2400 méteres repülési magasságot. A Boeing 737-800-as típusú gép fedélzetén mindenki életét vesztette, 167 utas és a 9 fős ukrán személyzet, összesen hét ország, köztük Kanada, Svédország, Németország és Nagy-Britannia állampolgárai.
Irán szerint hajtóműhiba okozhatta a balesetet. Több nyugati ország szerint azonban rakétatalálat érhette a gépet.


Hasonló cikkek