Ukrajna leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken

Ukrajna leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezetéken az Unian hírportál beszámolója szerint.

A beszámoló szerint a vezeték üzemeltetője, az Ukrtransznafta április 25-én, csütörtökön este leállította az orosz olaj szállítását a Barátság kőolajvezeték fehéroroszországi Mazir és az ukrajnai Brod közötti szakaszán. “Az érvényes szerződések értelmében az Ukrtransznafta vállalatnak jogában áll leállítani a szállításokat amennyiben a nyersanyag minősége nem felel meg az előírt paramétereknek. Minden ilyen esetben keletkező veszteség az előírásokat megsértő felet terheli” – idézi a hírportál a vezetéküzemeltető társaság sajtószolgálatának Facebook üzenetét.

Az Ukrtransznafta idézett közleménye szerint a szlovákiai Budkovce fogadóállomás megtagadta a nem megfelelő minőségű nyersanyag fogadását, a magyarországi Fényeslitke pedig nem rendelkezett szabad fogadókapacitással.

Mint azt a KISZó Online megírta, júniustól Oroszország leállíthatja az Ukrajnába irányuló kőolaj-szállításokat, a szén és más energiahordozók exportját. Fehéroroszország pedig már nem is szállít üzemanyagot, ami miatt az elmúlt napokban egyes kutakon több hrivnyával megugrott a benzin és a dízel ára.

Forrás:MTI/KISZó

 

 

 


Hasonló cikkek