Ukrajna nagyobb térségben végez ellenőrzést a Fekete-tengeren

Petro Porosenko ukrán államfő aláírta szombaton azt a törvényt, amely kiterjeszti az Ukrajna által ellenőrzött területet a Fekete-tengeren

– jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A törvényt december 6-án fogadta el az ukrán parlament. Az elnöki hivatal közleménye szerint a törvénnyel Ukrajna összhangba hozza a tengerre vonatkozó jogrendjét a többi fekete-tengeri országéval, illetve az 1982-es tengeri jogi ENSZ-egyezményt aláíró országokéval. A törvény a csempészet megakadályozását szolgálja, illetve azt, hogy hajók jogot sértve hajózhassanak be az Oroszország által ideiglenesen megszállt kikötőkbe – áll a közleményében.

A jogszabály az eddigi 12-ről 24 tengeri mérföldre növeli a tengerjogban „csatlakozó övezetnek” nevezett vizeket, amelyek a 12 mérföld széles „parti tengerhez” csatlakoznak a nyílt tengeren. Ukrajna ellenőrzést folytathat ott a csempészet, a migráció és egyéb jogsértések megakadályozása végett, a parti őrség hajói feltartóztathatják, átkutathatják, lefoglalhatják és üldözőbe is vehetik azokat a kereskedelmi hajókat, amelyekkel szemben felmerül a törvénysértés gyanúja. A legénységüket őrizetbe vehetik. Az UNIAN hírügynökség ismertetése szerint ezt hadi- vagy állami hajókkal nem tehetik meg.

A dokumentum szerint a nemzetközi jog lehetőséget ad a csatlakozó övezet kiterjesztésére.

Kijev szerint amióta Oroszország önkényesen elcsatolta Ukrajnától a Krím félszigetet, törvénytelen gazdasági tevékenységet folytat ott, megnövekedett a csempészet mértéke, Ukrajna pedig nem tudja hatékonyan ellenőrizni a hajózást.


Hasonló cikkek