Medvedcsuk a példa, még a régi oligarchák sem szökhetnek meg

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felajánlotta kedd este, hogy szabadon engedik Viktor Medvedcsuk oroszbarátként számon tartott ukrán vezető politikust cserébe azért, ha Oroszország is elenged fogva tartott ukránokat.

“Medvedcsuk szolgáljon példaként, még a régi oligarchák sem szökhetnek meg, mindenkit elkapunk!” – mondta az ukrán kormányfő.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) őrizetbe vette Viktor Medvedcsukot, aki az Ellenzéki Platform-Az Életért elnevezésű oroszbarát párt parlamenti képviselője és egyik vezetője. Hazaárulás vádjával házi őrizetre ítélték, de az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború kezdete óta szökésben volt.

A Forbes magazin szerint Medvedcsuk a 12. leggazdagabb ember volt Ukrajnában 2021-ben. Személyes kapcsolatok fűzik Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, aki Medvedcsuk egyik lányának a keresztapja.

Zelenszkij arról is beszélt Telegram-videóüzenetében, hogy nem tudják százszázalékos biztonsággal kijelenteni, hogy az orosz erők vegyi fegyvereket vetettek volna be Mariupolban, mert lehetetlen rendes vizsgálatot lefolytatni erről egy ostrom alatt álló városban. Kedd délután a dél-ukrajnai várost védő Azov ezred arról számolt be, hogy ismeretlen eredetű mérgező anyagot vetettek be az orosz erők Mariupol kikötővárosban.

Az ukrán elnök kedd éjjel reagált Joe Biden amerikai elnöknek a népirtással kapcsolatos szavaira is. “Egy igaz vezető igaz szavai” – írta Zelenszkij a Twitteren, hozzátéve, hogy “a gonosszal való szembeszálláshoz elengedhetetlen a nevén nevezni a dolgokat”.

Forrás: ujszo.com

Fotó: Viktor Medvedcsuk – TASR/AP-felvétel

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek