Ukrajna válasza a terjedő drogfogyasztásra

A társadalomnak nincs válasza a terjedő drogfogyasztásra

Az Ukrán Jövő Intézet (UIF) irányításával zajlott felmérés résztvevőinek 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismer olyanokat, akik valamilyen formában fogyasztanak tudatmódosító szereket. A gyakorlatban ez legalább 700 ezret drogfogyasztó jelent – mondta Vadim Deniszenko, az UFI igazgatója azon a sajtótájékoztatón melyen a kutatás eredményit részletezték.

Olekszandr Sulga, a szociológiai tudományok doktora arra hívta fel a figyelmet, hogy a közvélemény-kutatás alanyainak 15 százaléka környezetében van alkoholista, 5 százalék ismer oly egyént, aki drogot és alkoholt is fogyaszt.

A felmérés tanúsága szerint Ukrajnában könnyű kábítószerhez jutni. A válaszadók 46 százaléka (a 18-24 évesek 54 százaléka), mondta azt, hogy környezetében könnyen lehet drogot vásárolni, s csupán 14 százalék vélekedett úgy, hogy ez nehézséget okoz.

Viktorija Mozgova, a projekt társkoordinátora felhívta a figyelmet: a kábítószer-fogyasztással, a rehabilitációval kapcsolatos ukrán törvények elavultak.

Ma ahhoz, hogy a drogfüggő olyan kezelést kapjon, amely nem káros az egészségére és hatékony, 20 ezer hrivnya szükséges. Csakhogy az a mechanizmus, mely államilag finanszírozná a kezelést, hiányzik” – jelentette ki Mozgova.

A kábítószer-fogyasztás Kárpátalján is terjed.

Néhány kiragadott példa:

Március 17-én és 18-án egy férfit előbb Munkácson, majd Nagyláz (Ungvári járás) közelében igazoltattak a rendőrök. Mindkét esetben kiderült, hogy módosult tudatállapotban vezette gépkocsiját.

Február végén, Nagyszőlősön kiskorúnál, az Ökörmezői járásban egy házaspár otthonában, Munkácson egy autós válltáskájában bukkantak kábítószerre.

 

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek