Ukrajnában a legrosszabbra is felkészülnek

Ukrajna korszerűsítette gázmérő állomását a moldovai határon lévő Hrebenikiben, és készen áll arra, hogy fordított irányban szerezzen földgázt a Balkánról abban az esetben, ha Oroszország leállítja a tranzitot Ukrajnán keresztül – közölte az Ukrtranszgaz állami gázszállító vállalat.

A közlemény szerint a felújítási munkálatokat a Bulgária, Románia és Görögország gázszállító rendszereinek üzemeltetőivel kötött együttműködési memorandumnak megfelelően végezték el. Ez a dokumentum rendelkezik a transz-balkáni vezetékeken keresztüli, fordított irányú gázszállításról az említett országokon át Moldovába, illetve onnan Ukrajnába. Az állomás várható kapacitása a módosítás után Moldovából alap üzemmódban napi 70 millió köbméter, megfordított üzemmódban 4 millió köbméter naponta.

Emlékeztetőül: jelenleg is zajlanak a konzultációk Brüsszelben az ukrán és az orosz fél között az Európai Unió közvetítésével az év végén lejáró, Ukrajnán keresztüli gázszállítási szerződés megújításáról. Eddig a feleknek nem sikerült megállapodásra jutniuk. Moszkva ugyanis csak akkor hajlandó új szerződést kötni, ha Ukrajna eláll minden peres követelésétől vele szemben.

Andrij Koboljev, a Naftogaz állami gázvállalat vezetője kijelentette, hogy az ukrán félnek összesen 22 milliárd dollár összegű követeléséről kellene lemondania, amiért cserébe az orosz fél “semmit sem kínál”, tehát szerinte a követelés megalapozatlan. Kijelentette, hogy a Naftogaz kész megállapodni Oroszországgal a gázszállítási szerződés megújításáról, álláspontja teljes mértékben egyezik az Európai Bizottságéval, de az orosz fél nem kíván megegyezni.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek