Ukrajnában eltörölhetik a sorkatonai szolgálatot

Az Ukrán Honvédelmi Minisztérium azt fontolgatja, hogy eltörlik a kötelező sorkatonai szolgálatot, közölte a bagnet.org.

A tárcánál folyó elképzelésekről Andrij Zahorodnyuk tárcavezető számolt be a BBC-nek adott interjúban. Elmondása szerint a kötelező sorozásokról még a jelenlegi háborús viszonyok közepette is lemondhat az ország hadereje.
A védelmi miniszter ezt teljesen komolyan gondolja, és reális lehetőségnek tartja. Mint elmagyarázta, hogy a keleti régióban folyamatban van a védelmi haderő átcsoportosítása, ami leginkább a fronthoz közeli térségre vonatkozik. Mivel ott kizárólag önkéntes és hivatásos katonák teljesítenek szolgálatot, nem látja szükségét a kötelező sorkatonai szolgálatnak.

Sőt, mint megjegyezte, az ukrán hadsereg nem támaszkodhat sorkötelesség alapján bevonultatott fiatalokra.
A cél ugyanis az ütőképes hivatásos állományú hadsereg létrehozása. És hozzátette, nem azért akarják beszüntetni a sorozásokat, mert a sorköteles fiatalok tömegesen megtagadják a bevonulást, hanem valóban jól kiképzett hivatásos katonákra van szükség.

A honvédelmi tárcánál úgy tervezik, hogy már 2020-ban eldől, hogy mikortól szüntetik meg a kötelező sorozást és kezdik el a teljesen hivatásos állományra való áttérést.

Forrás: KárpátHír/Bagnet


Hasonló cikkek