Ukrajnában nem kellenek a diplomás munkavállalók

Nem csoda, hogy Ukrajnából elvándorol a diplomás pályakezdő fiatalság, mert az itteni munkáltatóknak mások az elvárásai, írja a segodnya.ua.

Az ukrajnai munkaügyi központok adatai szerint az állást keresők 90 százaléka magasan képzett, diplomás fiatal, akikre sehol nem tartanak igényt.

Ezt támasztják alá az álláshirdetéseket közlő weboldalak is. Az ajánlatok között első helyen szerepel a számítógép programozói szakma. Az ilyen munkatársakat kereső cégeknél ráadásul a fizetést is amerikai dollárban mérik: háromezer és több.

 

Keresettek az építőipari szakmunkások, akiknek havi 15 ezer hrivnya nettó fizetést ígérnek, még sincs elég jelentkező. Több helyen keresnek újságírókat. Igaz, csak bruttó 8000 hrivnyás fizetésre, ami nem igazán vonzó ajánlat. Az állásajánlatok között a legritkább esetben találni pszichológusit. Ha akad is ilyen, a bérezés kiábrándító: hétezer hrivnya. Mikola Szkiba oktatásügyi szakember meglátása szerint a diplomára hajtó fiatalok jól teszik, ha előbb, vagy már felsőfokú végzettséggel a zsebükben valami keresett szakmunkási képesítésre tesznek szert. Az ukrajnai munkaadók ugyanis elsősorban az ilyenek iránt mutatnak érdeklődést.

 

Az állásközvetítő irodák például a hozzájuk forduló munkát kereső tanárokat fodrász szakképzésre küldik, mert biztosabb az elhelyezkedés sikere, és a fizetés terén is jobban járnak. Az ukrajnai munkanélküliek 90 százaléka diplomás fiatal, a munkát ajánló cégek 70 százalékának viszont nem kellenek, mert inkább szakmunkásokat, vagy képesítés nélküli dolgozókat keresnek.

Forrás: KárpátHír / Segodnya.ua


Hasonló cikkek