Ukrajnai valóság: béranyák és csecsemőkereskedők

Köztudott, hogy Ukrajnában a béranyaság igazi üzletággá terebélyesedett. Egyes felmérések szerint csupán a koronavírus-járvány ideje alatt több ezer, külföldiek által „megrendelt” csecsemő maradt az országban

Mostanság felbukkant egy újabb, immár az ukrán törvényekbe is ütköző tevékenység. Újszülöttekkel kereskedő banda tagjaira csaptak le a titkosszolgálat nyomozói Harkiv megyében és Kijevben – tájékoztatott a KISZó.

A nemzetközi hálózat tagjai 60 ezer dolláros ellenszolgáltatás fejében juttattak csecsemőket külföldiek kezére. A mechanizmus a következő volt: a külföldi állampolgár Ukrajnában érdekházasságot kötött, ezt követően az orvosok azt dokumentálták, hogy a párnak nem lehet gyermeke, ezért egy szakklinika közbejárásával béranya szolgálatait vették igénybe. Miután megszületett a csecsemő, a fiktív házasságot felbontották, s a külföldi állampolgár a gyermekkel távozott az országból.

A gyerekre vágyó külföldi családok egy gyerekért átlagosan 10 ezer, az ikrekért 13 ezer eurót fizetnek, de van olyan ukrán béranya is, aki 5 ezer euróért vállalja. A beültetést végző klinikának a megrendelő 35-55 ezer eurót fizet. A nyugati érdekvédelmi szervezetek szomorúan konstatálják: a szegénységben élő nők kénytelenek testüket áruba bocsátani, amit a nyugat-európai és amerikai házaspárok ki is használnak.


Hasonló cikkek