Ukrán feketelistán az orosz sportkommentátor

Orosz sportkommentátor veszélyezteti Ukrajna nemzetbiztonságát.

Az Ukrán Művelődési Minisztérium feketelistára tette Dmitrij Gubernyijevet. Az orosz sportkommentátor bekerült azon 204 személy sorába, akik a tárca szerint veszélyeztetik Ukrajna nemzetbiztonságát.

Gubernyijev közzétette a világhálón azon meggyőződését, hogy az ukrán labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokságon elért sikerét az orosz nyelvnek köszönheti.

Az orosz sajtó által is sokszor idézett mondatok így hangzanak: „Ó nagy és mindenható orosz nyelv, melyen Andrej Sevcsenko utasítja tanítványait. Alekszandr Zincsenko gyönyörű orosz nyelven ad interjút. Az orosz nyelv az ukrán futballsikerek megteremtője.”

A pravda.com.ua értesülése szerint a hivatalos indoklás szerint az orosz riporter azért került feketelistára, mert támogatta a Krím orosz megszállását.

A portál emlékeztet: Artem Dovbik, a svédek elleni győztes gól szerzője a mérkőzés után orosz nyelven nyilatkozott. Tarasz Kreminy, az ukrán nyelvet védő biztos erre reagálva kijelentette: az ukrán sportolók interjúk során, a sajtótájékoztatókon kötelesek az államnyelvet használni.


Hasonló cikkek