Ukrán légicsapás Putyin zsoldosainak főhadiszállására

Az ukrán tüzérség csapást mért az orosz félkatonai Wagner csoport egyik főhadiszállására Kelet-Ukrajnában.

 

Egy orosz újságíró árulta el a címet

 

A világ számos pontján háborús bűncselekményeket elkövető szervezet katonai bázisán keletkezett kár mértéke egyelőre tisztázatlan.

Luhanszk kormányzója szerint a zsoldosok titkos főhadiszállásának holléte úgy derült ki, hogy egy orosz újságíró megosztotta a címet. A múlt héten ugyanis Szergej Szreda Kreml-barát tudósító a Telegramon közzétett egy fotót a bázisról és annak nyilvánvaló helyszínéről.

 

Forrás: euronews.com

 

Az ukrán erők eltaláltak egy ellenséges főhadiszállást

 

A közösségi oldalon megosztott, de azóta törölt képen öt katonai egyenruhás ember látható, a bal felső sarokban pedig a luhanszki Popasna község egyik utcatáblája látható. Popasna Szeverodonyecktől délre fekszik a luhanszki területen, amelyet az orosz erők immár teljes egészében ellenőrzésük alatt tartanak, hónapokig tartó elkeseredett harcok és hatalmas pusztítások után.

Szerhij Hajdaj kormányzó a fotó megjelenése után írta ki a Telegramon, hogy az ukrán erők “eltaláltak egy ellenséges főhadiszállást, amelynek hollétét egy orosz újságírónak köszönhetően sikerült megállapítani”. Azt még vizsgálják, hogy az akciónak hány halottja van.

 

A hírhedt Wagner-csoport

 

A hírhedt Wagner-csoportot már 2014-ben is bevetették a Krímben és a Donbasz régióban, amikor a Kreml által támogatott erők kiszorították az ukrán csapatokat az általuk később Oroszország részének nyilvánított területekről. Wagner-egységeket küldtek harcolni az oroszok Szíriába, Líbiába, Maliba és a Közép-afrikai Köztársaságba is.

A Kreml hivatalosan nem ismeri el a Wagner csoport létezését, de a nyugati hírszerzés a csoportot Jevgenyij Prigozsinhoz köti, őt “Putyin séfjének” becézik, mert vendéglátóipari vállalkozása régóta segíti Vlagyimir Putyin elnököt és a fegyveres erőket. A Wagnert privát katonai cégként ismerik, szakértők szerint valójában államilag támogatott zsoldosok, akik a Kreml érdekeit szolgálják. Háborús bűnökkel és emberi jogi visszaélésekkel vádolják őket.

 

Csapás érte a Wagner csoportot Maliban is

 

Csapás érte a Wagner csoportot Maliban is: a magánvállalkozás négy zsoldosának megöléséről számolt be hétfőn este egy dzsihadista szervezet, amely az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges. A közleményt hitelesnek ítélte meg a szélsőségesek internetes kommunikációját nyomon követő SITE amerikai hírszerzési csoport.

Az Iszlámot és Muszlimokat Támogató Csoport (GSIM) közlése szerint szombaton csaptak le a zsoldosokra Mali középső részén. Több zsoldos elmenekült – tették hozzá.

Forrás: euronews.com

A nyitókép euronews.com.

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek