Ukrán nacionalisták tüntetése a Kijevben a kárpátaljai magyar konzul ellen

A Nemzeti Hadtest nevű szélsőséges nacionalista ukrán szervezet aktivistái tüntettek szerdán Kijevben a külügyminisztérium előtt, követelve a beregszászi magyar konzul hazarendelését.

Az Ukrinform ukrán állami hírügynökség helyszíni tudósítása szerint mintegy 50-en jelentek meg a demonstráción a Nemzeti Hadtest (ukránul Nackorpusz) emblémájával ellátott dzsekikben és a szervezet zászlóival.

Olekszandr Alforov, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a múlt héten kiszivárogtatott videofelvételen látottak miatt vonultak a külügyminisztérium elé. A felvétel szerinte azt tanúsítja, hogy a beregszászi magyar konzul törvénytelenül ad ki magyar útleveleket ukrán állampolgároknak. Emiatt Magyarországtól magyarázatot követelnek, továbbá a konzul hazarendelését.

Hangsúlyozta, hogy utóbbira egy nap határidőt adnak, s ha nem teljesül a követelésük, akkor a szervezet újabb akciókat rendez. Azt azonban nem árulta el, hogy mire készülnek.

A tüntetőkhöz kiment és írásba foglalt követeléseiket átvette Valerij Kendoda, az illetékes európai osztály vezetője. Egyúttal felvilágosította a tüntetőket arról, hogy Pavlo Klimkin külügyminiszter jelenleg New Yorkban tartózkodik az ENSZ Közgyűlése ülésszakán, és találkozik a magyar delegációval.

A demonstráció biztosítására nagy létszámban vonultak ki a hatóságok, még tárgyalásokra kiképzett rendőröket is kivezényeltek. A tüntetők viszont követeléseik átadása után békésen elvonultak.


Hasonló cikkek