Ukrán nemzetbiztonsági vezető: Kárpátalján nem lesz szembenállás

Kárpátalja virágzó vidék, ahol csaknem száz nemzetiség él, és itt soha nem lesz viszálykodás és szembenállás – jelentette ki Vaszil Hricak, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője kedden Ungváron.

    A Kárpátaljára egynapos munkalátogatásra érkezett Hricak az Ungvári Nemzeti Egyetemen tartott előadásában hangsúlyozta, nagy öröm számára, hogy a térség történetének kiemelkedő eseménye, Kárpát-Ukrajna 1939. március 14-i kikiáltása évfordulóján érkezett Kárpátaljára. Mint mondta, 78 évvel ezelőtt jelentős események zajlottak Kárpátalján, amikor a szomszédos Magyarország, amely nem értett egyet a független állam létrehozására vonatkozó döntéssel, készen állt a támadásra. Kraszne Poljén, vagyis a Huszt mellett fekvő Vörös Mezőn harcok is folytak a döntés védelmében – tette hozzá.
Az SZBU vezetője szerint a Kraszne Polje-i események és a kelet-ukrajnai történések bizonyos értelemben jelképesek. Az utóbbi három évben Ukrajna nehéz időszakot él át, pusztul a nemzet virága – mondta.
Vaszil Hricak kiemelte: Kárpátalja virágzó vidék, és meggyőződése, hogy itt soha nem lesz viszálykodás és szembenállás. “Mindent meg fogunk tenni, hogy megőrizzük országunk szuverenitását és egységét” – hangoztatta.
Az SZBU elnöke a nap folyamán megkoszorúzza a Husztra 1939. március 15-én bevonuló magyar honvédség csapatai és a velük Kárpát-Ukrajna védelmében harcba szálló ukrán ellenállók csatájának helyszínén emelt emlékművet Kraszne Poljén.
Kárpátalján hivatalosan szerdán emlékeznek meg arról, hogy az 1939. március 14-én Huszton függetlennek kikiáltott Kárpát-Ukrajnát egy nappal később megtámadták és három nap alatt elfoglalták a magyar honvédség csapatai. Az évforduló kapcsán március 15-ét az idén munkaszüneti nappá nyilvánította Kárpátalján Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója.

 


Hasonló cikkek