Ukrán nyelvtörvény: Ahol a kárpátaljai magyarok nem számítanak őshonosnak

Sok nyelvtörvényt látott, de szerinte a most a parlament előtt lévő mindközül a legjobb, nyilatkozta egy televíziós műsorban Vjacseszlav Kirilenko, ukrán miniszterelnök helyettes, írja a hvylya.net.

A kormányfő helyettese kifejtette, a második olvasatban vitára bocsátott törvény nem befolyásolja a magánszférában a hétköznapi nyelvhasználatot, és hosszadalmas átmeneti időszakokat ír elő az egyes normatívák bevezetésére. Az új jogszabály a hivatalos és a publikus szférában történő nyelvhasználatot szabályozza. Az állami szférában, az önkormányzatoknál, az oktatási intézményekben válik kizárólagosan kötelezővé az államnyelv.

Az átmeneti időszak pedig egyebek között a reklámanyagokra, a könyvkiadásra, a médiára vonatkozik, és legalább 5-7 évet vesz majd igénybe. Kirilenko hozzátette, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatát a különböző szférákban külön törvény fogja szabályozni.

Az őshonos népek, mint a krími tatárok (a kárpátaljai magyarok nem számítanak őshonosnak) a most elfogadásra készülő törvény szerint is élveznek bizonyos kedvezményeket az írott és elektronikus sajtóban, állítja a helyettes kormányfő.

Forrás: karpathir.com


Hasonló cikkek