Ukrán parlament: bunyó, fityisz, pityergés

Az előző parlamenti időszakban a kijevi Radában a szó szoros értelmében az ököljog uralkodott. A népjólétet megalapozó törvények mellett (helyett) a szónoki emelvény elfoglalása, dulakodás volt napirenden.  (Ki ne emlékezne arra a jelenetre, amikor Arszenyij Jacenyuk kormányfőt birkózókat megszégyenítő fogással akarták eltávolítani az emelvényről?)

Bár a 450 tagú testület kétharmada kicserélődött (az elnök mögött álló Nép Szolgája képviselői közül korábban senki nem szerzett mandátumot), úgy tűnik, a „hagyományok” tovább élnek.

A korrespondent.net beszámolója szerint a szerdai ülésnapon  lezajlott az első tömegjelenet. Mikola Szorik (Ellenzéki Platform – az Életért) meglökte Mikola Tiscsenkót (Nép Szolgája), akit párttársai védelmükbe vették, és igyekeztek „megnyugtatni” a lökdösődőt, miközben az egész t. ház felbolydult.

 

                                                  „Nyugodjon meg, önnek még szülnie kell. Az egész nem ér ennyit…”

A 31-ei ülésen egészen más, emberi, már-már megható eset történt. Hanna Szorohod elsírta magát. A Nép Szolgája frakciójának tagját az szomorította el, hogy egy, a gázszállító rendszerrel kapcsolatos törvénytervezetből kihagyták az ő módosító javaslatát. A pityergő hölgyet a közelében ülő kollégái igyekeztek megvigasztalni. A korrespondent.net szerint többek között a következő szavakkal: „Nyugodjon meg, önnek még szülnie kell. Az egész nem ér ennyit…

Egészen másképp jelezte indulatait Jaroszlav Dubnevics. A Jövőért képviselőcsoport tagja fityiszt mutatott. Megvolt rá az oka. A honatyát korrupcióval, 1,4 milliárd hrivnya földgáz ellopásában való részvétellel vádolják. Megvonták mentelmi jogát. A parlament megszavazta, hogy felelősségre vonják és őrizetbe vegyék.

Hori

 


Hasonló cikkek