Ukrán – Orosz huzavona egy orosz elítélt holtteste körül.

A lvivi (lembergi) orosz főkonzulátus munkatársai már tízedik napja nem hajlandók átvenni és Oroszországba hazaszállítani a nyugat-ukrajnai Lviv megyében lévő Drohobics büntetés-végrehajtási telepen elhunyt orosz állampolgárságú elítélt holttestét

– mondta el szerdán Olekszandr Kupec, a telep igazgatója a Leopolis lvivi (lembergi) hírportál érdeklődésére.

A 45 éves Valerij Ivanovot – aki korábban a csecsenföli háborúban egy ejtőernyős alakulatban szolgált – 12 évi szabadságvesztésre ítélték, mert Ukrajna elleni harci cselekményekben vett részt a luhanszki szakadárok oldalán. A telepen 2017 szeptembere óta raboskodott.

Kedden hozta nyilvánosságra a luhanszki szakadárok egy képviselője Minszkben halálhírét azt állítva, hogy a férfit a börtönőrök bántalmazták, és sérüléseibe halt bele.

Szerdán a helyi ügyészség az ombudsmani hivatalon keresztül azt a tájékoztatást tette közzé, hogy a férfi halála az előzetes vizsgálatok alapján szerencsétlen baleset volt. Az elítélt a rabok pihenőhelyiségében ki akart cserélni egy lámpaégőt, ezért felmászott egy összecsukható létrára, ami viszont felborult vele, ő pedig esés közben beütötte a tarkóját. A fejsérüléstől azonnal beállt a halál.

Az orvosszakértői vizsgálat végleges eredményét várhatóan egy hónap múlva kapja meg az ügyészség.

A börtön igazgatója elmondta, hogy rögtön a férfi halála után kapcsolatba léptek az orosz konzulátussal. A diplomaták azonban mostanáig nem intéztek semmit a holttest elszállítása ügyében arra hivatkozva, hogy állítólag nem találják az elhunyt hozzátartozóit.

A hírportál megjegyezte, hogy a férfi lánytestvére Arhangelszkben él, akit mellesleg az egyik ukrán televízió újságírója a nyáron keresett fel és interjút is készített vele.


Hasonló cikkek