Ukrán válság – Közelharc tört ki az ukrán katonák és a szakadárok között a donyecki repülőtérnél, halottak

Három ukrán katona és tizennégy kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár meghalt, amikor közelharc bontakozott ki a szemben álló felek között a donyecki nemzetközi repülőtéren – közölte Petro Porosenko ukrán elnök hétfői sajtótájékoztatóján.

porosenkosajtotaj

    Az államfő információi szerint az összecsapás a délutáni órákban ért véget, egy szakadárt a repülőteret védő katonák foglyul ejtettek. 
    A stratégiai fontosságú donyecki repülőtér és védői mára már jelképekké váltak Ukrajnában. A szakadárok hónapok óta támadják a légi kikötőt, amelyet képtelen bevenni. A létesítményt védő katonákat emberfölötti kitartásuk miatt “kiborgoknak” nevezték el Ukrajnában. 
    Porosenko egy korábbi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy meggyőződése szerint a donyecki repülőtéren szolgáló katonák egész Ukrajnát védik, mert ha feladnák, az ellenség egészen Kijevig nyomulna előre. 
    Az elnök szerint megvan a veszélye annak, hogy hosszú időre befagy a kelet-ukrajnai konfliktus. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kijev mindent megtesz ennek elkerülésére. 
    “A Donyec-medencében maradtak 70 százaléka továbbra is Ukrajnában akar élni. Mi pedig segítünk ezeknek az embereknek” – hangoztatta. Azzal kapcsolatban, hogy az ukrán állam továbbra is biztosítja a fűtéshez szükséges energiaforrást a szakadárok által megszállt területen lévő településeknek, az elnök leszögezte: “nem hagyhatjuk megfagyni az ott élő embereket, ez az álláspontunk, mint civilizált államnak”.  
    Porosenko a kelet-ukrajnai válságot az országhatáron kívülről generált konfliktusnak nevezte. “Azoknak, akik idehozták nekünk ezt a konfliktust, a megszállóknak és az agresszoroknak el kell menniük az országunkból” – jelentette ki; szakadárokat segítő orosz állampolgárságú zsoldosokra, katonákra és hírszerzőkre célozva.  
    Hozzátette, hogy a szeptemberi minszki megállapodások kulcspontjai az ukrán-orosz határ védelme, valamint a külföldi csapatok kivonása. “Amint kivonják a külföldi katonai erőket, semmiféle konfliktus nem lesz Ukrajnában” – szögezte le. Kiemelte, hogy ezt bizonyítják az ukrán hadsereg által visszafoglalt kelet-ukrajnai települések, amelyeken békesség van., és megindult az újjáépítés. 
    Kifejezte meggyőződését, hogy katonai úton nem oldható meg a kelet-ukrajnai konfliktus, azt politikai eszközökkel kel rendezni. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy habozás nélkül kihirdeti a hadiállapotot, ha az ellenség a jelenlegi frontvonalon átlépve támadásba lendül.

Forrás: MTI


Hasonló cikkek