UNESCO világörökségi helyszín lett a felvidéki Leányvár

Felkerült az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára az egykori Római Birodalom határát jelölő Dunai Limes, melynek egyik része az Izsán található Leányvár.

Online zajlott az UNESCO Világörökség Bizottságának 44. ülése, melyen megszületett a döntés, miszerint a nemzetközi Római Limes projekt is felkerül az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára. A projektet Németországgal és Ausztriával közösen adta be Szlovákia és a tagszervezetek több mint 14 éves munkájának gyümölcse érett be a listára való felvétellel.

A nemzetközi projektben két szlovákiai helyszín is helyet foglal: az egyik a Gerulata római kori katonai tábor (kastély) a Pozsonyhoz tartozó Oroszvárban (Bratislava-Rusovce), valamint a Komárom melletti Izsán található római kori katonai tábor (kastély).

Gerulata a Carnuntumból Arrabonába tartó limesút mentén helyezkedett el, Carnuntum és Ad Flexum között. A mai Izsa területén elhelyezkedő Kelemantia (Leányvár) erődje a Duna bal partján, a Vág torkolatától 4 km-re keletre található. Az ókorban Brigetioval szemben helyezkedett el, feladatai közé tartozott Brigetio védelme és a dunai átkelőhely biztosítása. A barbárok elleni háborúkban a római hadsereg hadjáratainak kiindulópontjául szolgált, míg békében a folyami kereskedelmet ellenőrizte. Mindkét helyszín annak a közel 400 évnek a bizonyítéka, mely idő alatt a Római Birodalom jelen volt a mai Szlovákia területén.

A Dunai Limes ezzel így Szlovákia 8. UNESCO világörökségi helyszíne lett. A listára való felvétele nem csupán a helyszín értékének elismerését jelenti, de a megóvására és megőrzésére való törekvést is, valamint lehetőséget biztosít az érintett települések és régiók fejlesztésére.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: pamiatky.sk, sziakomarom.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek