Ungvár új turisztikai honlapot kap

Ungvár az Alföld északi peremén, az Előkárpátok nyugati részén, az Ung folyó mentén terül el, a jelenlegi ukrán-szlovák  határ mellett. Kárpátalja területi székhelye. Fontos közúti közlekedési csomópont. A Csap–Ungvár–Szambir–Lviv-vasútvonalon vasútállomása és nemzetközi repülőtere van. A város határában található az Ungvár-Felsőnémeti közúti határátkelő.

Anonymus krónikája szerint Ungváron adta át Álmos fiának, Árpádnak a fővezérséget. Innen eredhet Árpád „hungvári vitéz”elnevezése.

Az Ungvári vár egykor

és ma, 

A városban 2001-es népszámlálási adatok alapján 115 600 Fő élt. Ebből nemzetiségi megoszlás szerint, 8000 a magyar, 89 900 az ukrán(és ruszin), 11 100 az orosz, 2 500 a szlovák, 1 700 pedig cigány származású.

Új turisztikai portál létrehozásáról tárgyaltak december 5-én az Ungvári Városi Tanács épületében a Discover Uzhhorod projekt résztvevői, akik között kutatók és honlapszerkesztők kaptak helyet.

A weboldalon a látogatók ukránul, angolul és szlovákul is olvashatnak a kárpátaljai megyeszékhely nevezetes helyeiről, építészetéről, turisztikai látványosságairól, üdülési lehetőségeiről, valamint a városhoz kapcsolódó legendákról.

A régi ungi vármegyeháza

 

Egykori Zsinagóga

 

A görög katolikus székesegyház ikonosztáza

 

Római katolikus templom

 

Vasúrállomás

 

Skanzen

A portál létrehozásával kapcsolatos ötleteket és észrevételeket a Discover Uzhhorod honlapján vagy a ngoasez@gmail.com elektronikus címre várják.

Forrás: zaholovok.com.ua


Hasonló cikkek