Urán bányászása Szlovákiában?

A szlovák gazdaságügyi minisztérium újfent elővette a kelet-szlovákiai urán bányászásának lehetőségét. Az ottani lelőhelyek annyi uránércet tartalmaznak, amelyek legalább 70 évre elegendők lennének a szlovákiai reaktorok számára – írja a DenníkE.

Richard Sulík (SaS) szlovák gazdaságügyi miniszter néhány hónapja hozta fel ennek a témáját, azóta pedig már létrehozott egy munkacsoportot is, amely feladata, hogy kielemezze az uránbányászás lehetőségét. Két lelőhely jöhet szóba – a nagyobbik Kassán, a kisebbik pedig Iglón (Spišská Nová Ves) van. Az elemzések szerint mindkettőben bányászatra alkalmas uránkoncentrációjú érc található.

A törvény szerint a bányászat elindításához a helyi lakosok beleegyezése szükséges, amit már a múltban is elleneztek, és most sincs semmi jele annak, hogy a Kassa és Igló környékén lakók megváltoztatták volna a véleményüket. A minisztérium viszont azzal érvelhet, hogy az ukrajnai háború és az energiaválság rendkívüli helyzetet eredményez, ez pedig rendkívüli intézkedéseket igényel.

Szlovákia jelenleg 100 százalékban függ Oroszországtól a nukleáris üzemanyag terén, ugyanis csak az orosz TVEL vállalat rendelkezik minden szükséges engedéllyel az olyan típusú üzemanyagrudak előállításához, amelyek kompatibilisek a szlovákiai VVER 440 típusú reaktorokkal.

Sulík viszont csak a bányászásról tesz említést, nem a további feldolgozásról, így a Szlovákiában bányászott uránt még tovább kellene küldeni dúsításra. Tomáš Bálint, a Ludovika Energy vállalat tulajdonosa szerint évekbe telhet a bányászat elindítása.

Szlovákiában a hazai villamosenergia-fogyasztás felét az atomerőművek fedezik, de ha őszre teljesen beindul a mohi erőmű harmadik blokkja, akkor ez 70 százalékra növekszik.

Forrás: DenníkE, parameter.sk

Fotók: TASR

Amennyiben tetszik a tartalmak sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek