Úszó napelempark épül Albániában

A Statkraft Albánia megállapodást kötött a norvég úszó napenergia-technológiák fejlesztőjével, az Ocean Sun nevű céggel egy úszó napelemes erőmű szállítására az albániai Banja-tó felszínére, amelynek maximális kapacitása 2 Mw. A szolárpark négy, egyenként fél megawattos úszóegységből áll, a teljes beruházás költsége 2,3 millió euró.

A tengerparttól 40 kilométerre Elbasan városához közel hozták létre a Banja-tavat a Devoll folyó völgyzáró gátja és Albánia második legnagyobb vízierőművének építése miatt az 1980-as években. A tó azóta is a környék fő látványosságának számít. A projektet végül két éve fejezték be a norvég befektetők, akik máris egy különleges továbbfejlesztésen gondolkodnak: az úszó napelem parkban.

A szerződés az Ocean Sun úszó naptechnológiájának első nagy kereskedelmi szerződése, és a sajtóközlemény szerint a projekt bemutatja a norvég napenergia és a tengeripar szakértelmére épülő technológia életképességét. Az Ocean Sun 2016-ban kezdte fejleszteni és forgalomba hozni az úszó napelemparkot.A napelemek úszómembránokra szerelése alacsony költséggel jár és nagy teljesítményt biztosít a közvetlen vízhűtés révén. A rendszer tengeren is bevethető, mert ellenáll az erős szélnek.

„Az úszó napelemek új technológiájának tesztelése remekül illeszkedik a Statkraft stratégiájába, miszerint”megújuló energiatermelésünket a víz-, szél- és napenergiából termeljük. Ha a technológia sikeresnek bizonyul és költséghatékony lesz, a Statkraft más helyszíneken is bevezeti az úszó napelemeket- nyilatkozta a közlemény szerint Christian Rynning-Tønnesen, a Statkraft vezérigazgatója.

Az albán kormány 2018 decemberében adott előzetes engedélyt az úszó napenergia-üzem bevezetésére Banja-ban.A végleges engedélyek függvényében az üzem idén vagy jövőre indulhat majd el.

Festői képek a Banja-tóról:

Forrás: origo.hu


Hasonló cikkek