Utazás az időben: Miskolcon megint kitört a forradalom

Miskolc idén több napon át tartó, érdekes és nagy tömegeket vonzó programokkal emlékezett a 60 évvel ezelőtti történésekre. 1956 októberében a gyári munkások az egyetemi ifjúsággal összefogva, több tízezer fővel vonultak az utcára, hogy harcoljanak a szabadságukért.

 

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések során került megrendezésre – helyi iskolások bevonásával – a Csoda ’56 elnevezésű esemény és a „Mára esőt mondanak” utcai flashmob. Pénteken a magyarországi közösségi szavalás rekordkísérletét sikerült megvalósítani a Szent István téren, ahol több mint 1956 diák mondta el Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész irányításával. Az 1-től 1956-ig számozott pólóba öltözött középiskolások ezzel a közös versmondással szerettek volna tisztelegni Nagy Attila előtt, aki 1956-ban fiatal színészként a miskolci szabadságharc élére állt.

 

1956-os fénykép a Földes Ferenc Gimnázium falán PTV Fotó: Vona Ildikó
1956-os fénykép a Földes Ferenc Gimnázium falán

 

Miskolcot a forradalom legjelentősebb vidéki helyszíneként tartják számon a levéltárak. Az ünnepi programsorozathoz a Miskolci Nemzeti Színház társulata is sokféle formában csatlakozott. A „Csoda ’56” rendezvényen a teátrum énekkara, zenekara – összefogva az Egressy-Erkel Zeneiskola énekeseivel és a Fráter Kórussal – Cser Ádám karmester vezényletével előadta Verdi Nabucco című operájából a Szabadságkórust.

 

Tüntetők Csepel típusú teherautóban PTV Fotó: Vona Ildikó
Tüntetők  egy Csepel típusú teherautóban

 

Október 23-án most újra átélhették az ’56-os forradalom hangulatát a borsodi megyeszékhely lakói. Sényi Fanni dramaturg levéltári adatok alapján készítette el a Mára esőt mondanak című darabot, amit Fandl Ferenc rendezésében be is mutattak. A városközpont utcáin flashmobok formájában 60 középiskolás diák és a Miskolci Nemzeti Színház művészei idézték meg a forradalom miskolci hőseit, pillanatait. Az események központi alakja Nagy Attila, akit Farkas Sándor személyesített meg. (Közreműködött még Salat Lehel, Seres Ildikó, Kokics Péter, Osváth Tibor, Szegedi Dezső, Varga Andrea, Hegedűs Richárd, Gazdóf Dániel, Monár Róbert, Tenki Dalma, Kiss Kata Boglárka.)

 

Nagy Attila (Farkas Sándor) és az ÁVO fegyveres tisztjei a Petőfi téren PTV Fotó: Vona Ildikó
Az  AVO fegyveres tisztjei és Nagy Attila (Farkas Sándor) színész 

 

A Bartók Béla téren előadott első jelenetben a rock’n’roll heves lendülete ragadta magával a tánciskolás fiatalokat. Amikor ÁVO-s tisztek elvittek a rendbontók közül néhányat, a diákok elindultak társaikat kiszabadítani. Nagy Attila, a Miskolci Nemzeti Színház ifjú színésze igyekezett őket lecsillapítani, ám nem sok sikerrel. Új helyszínen folytatódott a történet (Helynekem és Széchenyi utca), ahol az ÁVO-sok gyűlést tartottak és arról vitáztak, hogy szembeforduljanak a tömeggel, vagy inkább hazamenjenek.

 

A cselekvést választották

 

A harmadik jelenetben (a Petőfi téren) fegyveres összeütközésre került sor. Nagy Attila próbált közvetíteni az ÁVO-sok és a diákok közt, de bekövetkezett a tragédia: a forradalom első miskolci áldozata életét vesztette. A halálos sebet kapott kislány alakjával a 13 éves mártír, Misley Emese emlékét kívánták megidézni a színészek. A negyedik jelenetben (Kandia-köz) Nagy Attila letartóztatásának voltunk szemtanúi, majd az ötödik részben (Déryné-kert) az idős művész visszatért, hogy meséljen a miskolciaknak. Így ért véget a valóságos eseményekre épülő, ám néhol fikciót és improvizációt is tartalmazó flashmob előadás, ami nagy sikert aratott a közönség körében.

 

Tüntetők magyar zászlóval PTV Fotó: Vona Ildikó
Tüntetők magyar zászlóval

 

A városi program részeként Miskolc 11 pontján koszorúztak az önkormányzat képviselői, a pártok, a társadalmi szervezetek és a diákok. Az október 26-i ÁVH-s sortűz áldozatainak emléket állító táblától, a Zsolcai kapuból indulva virágokat helyeztek el többek közt a Romek emlékoszlopnál, Misley Emese emléktáblájánál, a Hősök terén lévő ’56-os emlékműnél, a Miskolci Nemzeti Színház mellett található Nagy Attila-szobornál, a Megyei Munkástanácsok és a Digép munkásgyűlés emléktáblájánál, valamint az 1956.október 25-i nagygyűlés helyszínén, a Petőfi téren.

 

Flashmob: Misley Emese halála (Farkas Sándor, Seres Ildikó, Kokics Péter és a diákok) PTV Fotó: Vona Ildikó
Flashmob: Misley Emese halála (Seres Ildikó, Farkas Sándor, Kiss Kata Boglárka, Kokics Péter és a diákok)

 

A jubileumi rendezvénysorozat a Miskolci Nemzeti Színházban zárult, ahol idén először adta át Kriza Ákos polgármester a város által alapított „Miskolcért, a szabadságért ’56” díjat. Tizenöten kapták meg az elismerést, akik 1956-ban fontos szereplői voltak az itteni eseményeknek. Az ünnepi műsort követően Madách Imre: Az ember tragédiáját tekinthették meg a jelenlévők.

 

Szöveg és fotók: Vona Ildikó

Nyitókép: Vonuló tüntetők Miskolc belvárosában, utcai flashmob 2016. október 23-án


Vona Ildikó

Híradások, beszámolók művészeti, színházi, zenei eseményekről, valamint interjúk készítése ismert művészekkel.

Hasonló cikkek