Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában, sok a sérült

A V4 tagországok állampolgárai közül meglepő módon az általában nyugodt, hűvösebb vérmérsékletű – ha nem a sörükről van szó -, erőszakra kevésbé hajlamos cseh állampolgárok léptek fel a  legagresszívebben Prágában a rend őreivel szemben. A tüntetők és a rendőrség erőszakos összecsapásába torkollott vasárnap délután a prágai Óvárosi téren megtartott tiltakozó akció a cseh kormány koronavírussal kapcsolatos óvintézkedései ellen.

A megmozdulást eredetileg futballszurkolók szervezték a közösségi hálózatokon keresztül, de néhány civil mozgalom is támogatásáról biztosította. A Polgári Szabadságjogok Mozgalma (HOS) végül is másfélórás tüntetést szervezett Prága központjában.

Az akció lezárása után a tüntetők kisebb-nagyobb csoportjai rátámadtak a rendőrökre, akiket kövekkel, üvegekkel, sörösdobozokkal és más tárgyakkal dobáltak meg. Az agresszív tüntetőket, többnyire az arcukat sállal, kendővel eltakaró fiatalokat, végül rendőrségi kommandósok és lovasrendőrök könnygázzal és vízágyú bevetésével szorították csak ki a térről.

Néhány ezer résztvevő közül mintegy 400 radikális futballhuligán kapcsolódott be a rendőrség elleni támadásokba. Az összetűzések több mint 100 résztvevőjét őrizetbe vették. Már a tüntetés kezdete előtt mintegy 50 személynél késeket és más, tüntetéseken tiltott pirotechnikai eszközöket találtak, amiért az illetőket igazoltatták, illetve előállították. Az utcai összecsapásokban mintegy 20 rendőr megsérült, 4-et közülük kórházban kellett kezelni. A tüntetők közül több mint 30-an sérültek meg.

Bár Csehországban szükségállapot van érvényben, a hatályos szabályok szerint egy politikai megmozdulást nem lehet betiltani. A résztvevők számát azonban legfeljebb 500-ban határozza meg a szabályzat. Ennek sokszorosa gyűlt össze a mostani akción.

A résztvevők az óvintézkedések enyhítését követelték. A nagyrészt fiatal tüntetők többsége arcmaszk nélkül vett részt az akción. A tömegben néhány kormányellenes, illetve Milos Zeman államfőt bíráló transzparens is feltűnt. A tüntetésen felszólalók az emberi szabadságjogokra hivatkozva követelték elsősorban a kötelező maszkviselés megszüntetését és a vendéglátóipari korlátozások feloldását is.

Jan Hamáček belügyminiszter nagyon felelőtlennek minősítette az akciót, amelyet több mint 1000 rendőr és kommandós biztosított. A rendezők szerint mintegy 5000 ember vett részt a tüntetésen, a rendőrség 3000-re becsülte a részvételt.

Csehországban az utóbbi hetekben gyorsan terjed a járvány, szombaton is majdnem 9000 új igazolt fertőzést mutattak ki, ami a hétvégi napokon az eddigi legmagasabb szám.

Forrás: ma7.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek