Útifű, növények anyja

Az idei nyár kedvezett a nyári gyógynövényeknek: rég nem látott bujaságban nőnek és virágoznak mindenfelé. Érdemes összekötni egy sétát, egy kirándulást a növénygyűjtéssel, az egész évre való mennyiséget is be lehet most könnyűszerrel gyűjteni.

 

Nálunk a kert vége teli cickafarkkal, apróbojtorjánnal, csalánnal, útifűvel.

Ez utóbbi egy csodálatos növény, nem hiába írtak róla így:

Nálunk a kert vége teli cickafarkkal, apróbojtorjánnal, csalánnal, útifűvel.

Ez utóbbi egy csodálatos növény, nem hiába írtak róla így:

„És Te, útifű,
növények anyja,
mindennek ellenállsz,
mindennel szembeszállsz.
Ellenállsz a méregnek,
Ellen a ragálynak.”

(XI. századi angolszász kéziratból)

 

Az útifűre (Plantago lanceolata major) legtöbbször utak mentén találhatunk rá – hát hol is máshol? Az útifű zsenge leveleit salátába, sajtkrémbe, pástétomba vagdalhatjuk, de fűszervajat és levest is ízesíthetünk velük. A kereklevelű változat nagyobb levein grillezéskor lepényt süthetünk.

 

047_Levelen_sult_lepenyke

 

A népi gyógyászat sebgyógyításra használja a leveleket: kissé összemorzsolva, megtörve kell a sebes, fekélyes bőrfelületre tenni a friss leveleket. Maria Treben zarándokoknak is ajánlja, hogy a hosszú úton útifű levéllel béleljék ki cipőjüket, így védelmezve a lábat.

A lándzsás útifű-szirup jótékony hatása közismert, mindenféle légúti megbetegedés esetén javallott. Leveleinek forrázatát, például kakukkfűvel vegyítve, köhögés, rekedtség esetén használhatjuk eredményesen.

 

Lándzsás útifű szörp

049_Utifu_szirup_05

 

Hozzávalók:

4-5 maréknyi friss lándzsás útifűlevél

2 citrom

50 dkg cukor

A leveleket megmossuk, összevágjuk és egy nagyobb fazékba szórjuk. Hozzáadjuk az egyik felkarikázott citromot, a cukrot, felöntjük 2 liter vízzel és felforraljuk. Lefedve hagyjuk állni 24 órán át. Ekkor leszűrjük, belefacsarjuk a másik citrom levét, és palackozzuk. Ha két héten belül felhasználjuk, addig hűtőszekrényben tároljuk.

Ha hosszabb időre készítjük, a leszűrt szörpöt újból felforraljuk, azon melegében kisebb üvegekbe töltjük, az üvegeket gondosan lezárjuk, majd hőkezeljük. Ehhez az üvegeket egyenként újságpapírba csomagoljuk, lábosba állítgatjuk. A lábost az üvegek kétharmad részéig vízzel feltöltjük, és lassan gyöngyözve felforraljuk. A forrástól számított 20 percen át gőzöljük, majd hagyjuk kihűlni. A szépen megtörölgetett üvegeket felcímkézzük és sötét, hűvös helyre állítjuk.

 


Hasonló cikkek