Útlezárás, szokatlan forgalom Nyíregyházán

varoshaza

–          Gyönyörű szép a város, de miért akkor túrják fel, amikor a legtöbb turista is megcsodálhatná? – tette fel a kérdést egy ismerősöm, ám a válasz kínosan hosszú szünet utáni néma hümmögés maradt. Az úttúrás nagy divat nálunk, megvan annak a szezonja, oka, célja, haszna de a kényelmetlensége is.

A városfejlesztésnek talán nincs is megfelelő ideje, helye, van ahol annak is örülnének, ha valaki kavicsokkal leszórná a sarat. A Szabolcsi megyeszékhely ennél gazdagabb programot tűzött ki maga elé, ennek okán az alábbiakra figyelmeztetik a lakosságot.

Nyíregyháza területén 40 utcát a város valamennyi részét érintik az építési és felújítási munkálatok, így a jármű-, és gyalogosforgalmat szinte mindenhol megbonyolítják Felsősimától, Rozsrét-, Kistelekiszőlőtől kezdve Borbányán, Malomkerten, Érkerten keresztül a Hímest, Örökösföldet,  Jósavárost, sőt Nyírszőlőst is érintve, Sóstóval, Sóstóheggyel és a belvárossal együttvéve. Jelenleg a Damjanich utca 1-11. előtti 230 méteres szakasz, a Sóstói út páratlan oldala, valamint a Báthory utcai járda előkészítő munkálatai zajlanak. A helyreállítási és felújítási munkák előreláthatóan őszre fejeződnek be, költségük nettó 105.33 millió forint. A NYÍRVV Nonprofit Kft. további 80 milliót költ egyéb járda felújítási és –javítási munkálatokra. Pályázati keret is van, amiből három utca – Arany János, Garibaldi, és a Csaló köz – kap új burkolatot, az Arany János-Szarvas utca csomópontban körforgalom, és további kerékpárút szakasz épül a jelenleg Kereszt utcáig meglévő gyalog-, kerékpárút folytatásaként a Vécsey közig, ezzel az Érkert is bekapcsolódik a város kerékpáros közlekedésébe.

A projekt összköltsége 438.614.920 forint, melynek 90 százaléka támogatás.

A munkálatok a Garibaldi utcán és a Csaló közben július közepétől kezdődően, előreláthatóan 2014. szeptember közepéig tartanak.

Útlezárások

Július 28-án (hétfőn) teljes szélességben lezárják a Szabadság utcát, amit aszfaltozni kezdenek. Kérik a járművezetőket, kerüljék el az útszakaszt.

A Tulipán utca aszfaltozása a hétvégén befejeződött, itt megszűnt az útlezárás.

Július 29-én (kedden) aszfaltozzák az Ér és a Lajos utcákat, ezért ezeket teljes szélességében elzárják a forgalom elől.

Folytatódnak az aszfaltozás előkészítő munkák a Mák, a Nefelejcs, és a Csősz utcákon, valamint az Egres közben, ahol forgalomkorlátozás miatt lassabb haladásra kell számítaniuk a járművezetőknek.

A Váci Mihály Kulturális Központ felújítási munkálatai alatt a Szabadság tér teljes területét elzárták a gyalogos forgalom elől.

A BUSZACSA – Bujtosi Szabadidő Csarnok – felújítási munkálatainál a Szegfű utca felőli oldalon a járda egy részét munkaterületként elkerítették.

Érkerti felújítási munkálatok

Az Érpataknál, a Toldi u. 56-66. előtt a gyalogos-, és a járműforgalom korlátozott. A felújítás ideje alatt nem lehet behajtani a Toldi u. 56-58 sz. előtt lévő és a Vécsey köz 27-29. szám közötti parkolókba.

Belterületi útfejlesztés

A Garibaldi utcán az útépítés ideje alatt egy sávos elterelés, sebességkorlátozás (30 km/óra) és előzési tilalom van érvényben. Ideiglenes jelleggel kézi forgalomirányításra is lehet számítani. A kétirányú forgalom, valamint a keresztező illetve csatlakozó utcákra a be- és kiközlekedés továbbra is biztosított.

A Csaló közben részleges elterelés mellett folytatódik a járda és az útfelület felújítása, a kétirányú közlekedés itt is folyamatos. A munkafázistól függően ideiglenesen kézi forgalomirányításra lehet számítani.

Távfűtési rendszer gerincvezeték és hálózati felújítás érinti az Árpád utca 71. és 75. sz. közötti területen a gyalogos forgalmat és az autóparkoló egy részét, valamint a Madách u. 12-26 sz. mellett az autós forgalmat egy rövid szakaszon.

Megváltoztatja a gyalogos forgalmat az építési munkálat az Ungvár sétány 22. sz., az Arany János Gimnázium és Általános Iskolánál, a Hősök terén a Zöld Irodaház előtti területen a taxiállomás parkolójában is.

A felújítás a Síp utca teljes hosszában és az Október 23. tér Bethlen Gábor utca közötti területen a gyalogos forgalmat, részben az autós forgalmat is akadályozza. A Kelet Áruház előtti kereszteződésben az autós forgalmat egy sávban továbbra is elterelik és a buszmegálló is az ideiglenesen áthelyezett helyszínen üzemel.

Nyíregyháza önkormányzata mindenesetre köszöni a városlakók türelmét, és valamennyi útszakaszon kéri a járművezetőket és a gyalogosokat, hogy körültekintően közlekedjenek!


Hasonló cikkek