Útmutatót készített a szlovák környezetvédelmi tárca a csomagolásmentes boltok számára

A környezetvédelmi minisztérium a Közegészségügyi Hivatallal (ÚVZ) együttműködve módszertani segédanyagot dolgozott ki a csomagolásmentes élelmiszerüzletek üzemeltetői számára.

A vásárló által hozott saját csomagolóanyagnak meg kell felelnie az adott élelmiszer csomagolására vonatkozó előírásoknak. Például savanyú élelmiszereket nem lehet alumíniumcsomagolásba tenni a kémiai reakció beindulásának lehetősége miatt. Ha pedig a vevő meleg ételt akar magával vinni, olyan csomagolást kell hoznia, amit meleg ételek tárolására gyártottak.

A minisztérium emlékeztetett, hogy nem minden élelmiszert lehet csomagolás nélkül árulni, mert anélkül gyorsan megromolhatnak. Ebből a szempontból alacsony kockázata van a száraz élelmiszerek, hüvelyesek, diófélék, a szárított gyümölcs vagy a rizs árusításának.

Az uniós előírások szerint például olívaolajat nem lehet csomagolás nélkül árulni, csakis jelölt csomagolásban, legalább 5 literes kiszerelésben, melyet a felbontása után már nem lehet visszazárni. Mindez az olívaolaj hamisításának megelőzését szolgálja.

Ugyanúgy fel kell tüntetni az áru mellett annak árát, nevét, összetevőit, az allergénekre vonatkozó adatokat, valamint a minimális tartósságot és a fogyaszthatóság dátumát. Az üzletekben az árut védeni kell mindennemű szennyeződéstől.

A minisztériumi útmutató szerint az üzlet üzemeltetője jogosult eldönteni azt, hogy a vásárló által hozott csomagolóanyag megfelel-e az előírásoknak, és visszautasíthatja annak használatát. „A csomagolás nélküli vásárlás és a csomagolásmentes termékek visszaszorítják a nem újrahasznosítható műanyagok és egyszer használatos csomagolások mennyiségét.” – áll a minisztérium közleményében.

Forrás: bumm.sk, tasr


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek