Utolérte magát a lakáspiaci forgalom 2021 első három negyedévében

Elérte a járvány előtti szintet 2021 első háromnegyedévében a lakáspiaci forgalom, 2020 hasonló időszakához képest 17 százalékkal bővült – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

A KSH Lakáspiaci árak, lakásárindex, 2021. III. negyedév című kiadványa szerint tavaly a harmadik negyedév végéig használt lakásból 17 százalékkal, új építésűből 26 százalékkal többet adtak el, mint az előző év azonos időszakában.

A tavaly tapasztalt gyors áremelkedés hatására a harmadik negyedévben a használt lakások ára 15, az újaké 13 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbi szinthez képest.

Példaként említették, hogy egy új lakás átlagos ára 40,6 millió forint volt, 4 millió forinttal több, mint az egy évvel korábbi átlag. A használt lakások átlagára éves összevetésben 10 százalékkal, 21,1 millió forintra emelkedett tavaly. Az átlagos négyzetméterár pedig 315 ezer forintra nőtt, ami 12 százalékkal haladta meg az előző évi átlagot.

A KSH adatai alapján Budapesten az első háromnegyedévben egy új lakás átlagosan 49,8 millió forintba került, ami 6,3 millió forinttal több, mint 2020-ban. A négyzetméterárak pedig 10 százalékkal, 875 ezer forintra emelkedtek.

A közlemény szerint meghatározó a XIII. kerület súlya, ahol ebben az időszakban több eladásra szánt lakás épült, mint a főváros többi kerületében együttvéve. A XIII. kerület mellett, amelyben 868 ezer forint volt az új lakások négyzetméterára, sok új lakást adtak el a VIII. és a IX. kerületben is, ahol a fajlagos árak 900 ezer forint körül alakultak, míg a XI. kerületben már 980 ezer forintos négyzetméteráron értékesítették az új lakásokat. A budai hegyvidéki kerületekben eddig regisztrált, kisszámú új lakás jellemzően 1,2 millió forint fölötti fajlagos áron kelt el.

Egy használt lakás átlagosan 37,6 millió forintba került, ami 3,8 százalékos növekedés 2020-hoz viszonyítva, a fajlagos ár pedig 5,4 százalékkal, 674 ezer forintra emelkedett.

A KSH adatai szerint az új lakások több mint negyedét adták el a megyeszékhelyeken, átlagosan 530 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 16 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. Míg az új lakások átlagos négyzetméterára Győrben és Debrecenben megközelítette, illetve el is érte a 600 ezer forintot, Nyíregyházán átlagosan 417 ezer forintba került.  Hozzátették, egy használt lakás átlagos ára a megyeszékhelyeken 22,8 millió forint, az 1 négyzetméterre jutó ár 362 ezer forint volt. A használt lakásokat tekintve a legdrágább megyeszékhely Székesfehérvár volt, ezt Debrecen és Győr követte.

A Balaton környéki települések árszintje elérte a négyzetméterenkénti 771 ezer forintot, ami 7,7 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 795 ezer forintba került, ami 7 százalékos bővülés 2020-hoz képest.

Ha tetszett a hír, kérjük, támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon


Hasonló cikkek