Úttörővé válhat Mórahalom

Ugyanis, új innovatív geotermikus program indul a településen. A termálvíz erejét kihasználva fűtenek majd.

Kisvárosi viszonylatban ez a rendszer mintaprojektnek számít, így Mórahalom a kiemelkedő példa, amely tapasztalatait kistelepülésekre is lehet adaptálni. A geotermikus fűtési rendszer alkalmazásáért rangos országos elismerést is kapott az önkormányzat.

A közeljövőben a város határain kívül fúrnak egy újabb termálkutat, hogy onnan hozzák be a vizet a legfontosabb intézmények és turisztikai pontok számára. A további fejlesztések során pedig a lehető legtöbb épületet bevonják a geotermikus fűtési rendszerbe.

A megvalósításra másfél milliárd forintos támogatást nyertek. Amely egy átfogó kutatást is tartalmaz, ez pedig nagymértékben hozzájárul olyan eredményes eszköztár és bevált tevékenységsorozat kialakítására, ami a későbbiekben másoknak is hasznára válik és a hazai termálipar érdemeit gyarapítja.

A hírt Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere osztotta meg videós beszámolóval együtt a közösségi oldalán.

Ahogy ő fogalmazott: Ennek a rendszernek a segítségével egy fogyasztóbarát, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból is fenntartható ellátási modellt alakítunk ki a városunkban.

Habár a földi hő, azaz a geotermikus energia kihasználása ma már nem szokatlan lépés, a kiépített hálózatnak köszönhetően jelentősen kímélik a környezetet, ráadásul szándékukban áll összekötni az ugyancsak meglehetősen hasznos napelemes rendszerrel is. Ezért többoldalúan, komplex keretek között hasznosíthatják a megújuló energiákat, anélkül, hogy fölöslegesen terhelnék a bolygót. Ha sikerül megvalósítani a programot, a város újabb korszakalkotó projektekre is lehetőséget kaphat.

Farkas Cs. Tekla

 

Hazai Tükör | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek