Üzent a kormány: drákói büntetések a renitens vendéglátosóknak

Ha kinyit egy vendéglátós, akár egy évre is bezárhatják az üzlethelyiséget. És még több milliós büntetést is fizethet.

Az Index vette észre, hogy szigorúbb büntetésre számíthatnak a vendéglátósok, ha megszegik a korlátozó intézkedéseket, és az elviteles nyitvatartáson túl helyben fogyasztásra is kinyitnak. A Magyar Közlöny pénteken megjelent száma ugyanis a következőket tartalmazza:

„(2a) Ha a rendőrség az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona értesítése alapján a 11. § a) pontja szerinti kötelezettség megszegéséről szerez tudomást
a) a kötelezettség első alkalommal történő megszegése esetén a vendéglátó üzletet hat hónap időtartamra,
b) a kötelezettség ismételt megszegése esetén a vendéglátó üzletet egy év időtartamra
ideiglenesen bezáratja (a továbbiakban: ideiglenes bezáratás) és az üzemeltető az ideiglenes bezáratás időtartamára a vendéglátó tevékenység végzésétől a 22/A. § szerint eltiltásra kerül (tevékenységtől eltiltás).
(2b) A rendőrség a (2a) bekezdés szerinti jogkövetkezmény alkalmazása mellett, a kötelezettségszegés súlyosságára tekintettel, különösen a kötelezettség ismételt megszegése esetén a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 38/B. §-ától eltérően a (2) bekezdés a) pontja szerinti bírságot szabhat ki.”

De akár azt is kockáztatja akár, hogy elveszik az engedélyét vagy a törlik az üzletet a nyilvántartásból. Ugyanis a folytatásban azt írják:

„22/A. (1) Ha a vendéglátó üzletet a rendőrség ideiglenesen bezáratta, a vendéglátó üzlet
a) üzemeltetőjének a vendéglátó tevékenység végzésére kiadott engedélye vagy ilyen célú bejelentése a vendéglátó üzlet ideiglenes bezáratásának az időtartamára érvényét veszti,
b) üzemeltetője részére a vendéglátó üzlet ideiglenes bezáratásának az időtartamára vendéglátó tevékenység végzésére engedély nem adható, illetve ilyen célú bejelentése nem érvényes,
c) üzemeltetője a vendéglátó üzlet ideiglenes bezáratásának időtartama alatt vendéglátó tevékenységet nem végezhet.
(…)
(4) A rendőrség az ideiglenes bezáratásról tájékoztatja a szervező vagy az üzemeltető tevékenységét engedélyező vagy a tevékenység bejelentését fogadó kereskedelmi hatóságot. A kereskedelmi hatóság a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló 210/2009. (IX. 29.) Korm. rendelet alapján

a) a szervező vagy az üzemeltető,
b) a (2) bekezdés szerinti személy, valamint
c) a (3) bekezdés szerinti vendéglátó üzletet üzemeltetőjének működési engedélyét visszavonja, illetve a tevékenység folytatását megtiltja és az üzletet a nyilvántartásból törli.

Emelkedik a bírság összege is, akár 5 milliós büntetést is kiszabhatnak rájuk:

„22/B. § (1) Ha a rendőrség az ellenőrzés során, vagy a rendőrség a katona vagy a kereskedelmi hatóság értesítése alapján a 22/A. § (1) bekezdés c) pontja vagy a 22/A. § (2) bekezdése szerinti kötelezettség megszegéséről szerez tudomást, a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 38/B. §-ától eltérően
a) a vendéglátó üzletet az ideiglenes bezáratásból még hátralevő időtartamra bezáratja, és
b) az üzemeltetővel szemben 1 000 000 forinttól 5 000 000 forintig terjedő bírságot szabhat ki.
(2) Az (1) bekezdés szerint jogkövetkezmény alkalmazása esetén a 22. § (4) és (7)–(10) bekezdését megfelelően alkalmazni kell.”

A portál arról is írt: jelenleg 133 vendéglátóhely jelezte, hogy kinyitna a korlátozások ellenére is. Mint írják a vendéglátósok, vállalják az önkényes nyitás következményeit, mert a kényszerszünet a szakadék szélére sodorta őket.

***

A témában szerzőnk, Jerez J. Gyula osztotta meg gondolatait, amiben leírja: aki nyit, az a járvány felerősödését fogja előidézni. 

 

Gazdaság | Pannon Hírnök 


Jerez J. Gyula

- 20 év média, kisebb szünetekkel - bel- és a világpolitika, kultúra közel és távolabb

Hasonló cikkek