Úzvölgyi katonatemető – Több százan tüntettek Sepsiszentgyörgyön a kegyeletsértés ellen

Több száz tüntető vonult az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) felhívására csütörtök délután Sepsiszentgyörgy főterére az úzvölgyi hősi temető védelmében, a magyar katonák maradványai fölé ortodox kereszteket helyező moldvai Darmanesti (Dormánfalva) által elkövetett kegyeletsértés ellen tiltakozva.

A Maszol.ro kolozsvári hírportál beszámolója szerint a tömegben a többi magyar politikai párt és szervezet, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP), az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviselői is jelen voltak. Tiltakozók érkeztek Csíkszeredából, Székelyudvarhelyről, Gyergyószentmiklósról, Marosvásárhelyről és még Bécsből is.
Többen székely zászlót és tiltakozó táblákat tartottak a magasba, amelyeken Kegyeletsértés, Nem hagyjuk a temetőnket, Védjük meg magunkat, védjük meg Erdélyt, és Mondjon le a prefektus feliratokat lehetett látni

“Valakinek nem tetszik, hogy mi itthon vagyunk. Halottaink sem nyugodhatnak békében” – indította a felszólalások sorát Bálint József, az EMNP háromszéki elnöke.

“Ennek az országnak nem volt elég száz év sem, hogy a határain belül levő területeket magáénak érezze” – mondta a EMNP Kovászna megyei önkormányzati képviselője, Benedek Erika, aki a románok szimbolikus térfoglalásáról beszélt, illetve a kettős mércére és a magyar közösséget ért jogfosztásokra mutatott rá.
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) képviseletében Tulit Attila szólalt fel, aki szerint az Úzvölgye gyűjtőfogalommá vált, amely magába foglalja az összes erdélyi magyar jogfosztást, így a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), a marosvásárhelyi katolikus gimnázium ügyét, az elorzott utcanevek helyzetét, a terrorizmus vádjával bebörtönzött férfiak esetét.
“Az úzvölgyi katonatemető ügyében nem fogadhatunk el semmilyen kompromisszumot, követeljük az eredeti állapot visszaállítását” – mondta Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke.
Hasonlóan vélekedett Csomortányi István, az EMNP elnöke is, aki az elmúlt napokban a romániai magyar közösséget ért sérelmeket sorolta.

“Romániában állami szintre emelkedett a magyarellenesség. Úzvölgye megmutatta a Bukarest vezette Románia igazi arcát” – mondta az EMNP országos elnöke.

A sepsiszentgyörgyi tiltakozó megmozdulás végén Incze Zsolt református esperes összefogásra szólított fel. “Ha magyar, ne bántsuk: akkor sem, ha elöljáró, akkor sem, ha más pártnak a tagja! Támogassuk egymást!” – mondta a református lelkész.
Az egyórás tiltakozó megmozdulás végén a több száz résztvevő egymás kezét megfogva imádkozott, majd a demonstráció a magyar és székely himnusz eléneklésével zárult – írta a maszol.ro.
A székelyföldiek áprilisban szembesültek azzal, hogy a Kárpátokon túli, Bákó megyei Darmanesti önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi Csíkszentmártonhoz tartozó, mára már elnéptelenedett hegyvidéki Úzvölgye első világháborús magyar katonai temetőjében. Június 6-án több ezer román megemlékező erőszakkal benyomult a temetőbe, hogy részt vegyen a román emlékmű ortodox szertartással végzett felszentelésén, miután székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni a temetőfoglalást.
Két nappal később Viorica Dancila román kormányfő felelős magatartásra intett mindenkit az úzvölgyi temető ügyében, ugyanakkor felvetette, hogy a sírkertet a bukaresti védelmi minisztérium kezelésébe adják.


Hasonló cikkek