Vádat emeltek kínzás miatt két szíriai hírszerzőtiszt ellen Németországban

Vádat emeltek a szíriai hírszerzés két korábbi tisztségviselője ellen emberiesség elleni bűncselekményben való érintettség miatt. A vádakat kedden ismertették német szövetségi ügyészek.

A dpa német hírügynökség megjegyzi, ez lesz az első alkalom, hogy szíriaiak állnak bíróság elé Németországban olyan atrocitások miatt, amelyeket Bassár el-Aszad szíriai elnök kínzó börtöneiben követtek el.

A német törvények értelmében csak Anvar R. néven azonosított egyik vádlott állítólag legalább 4000 ember brutális megkínzásáért felelős. A vádlott vezető szerepet töltött be a szíriai hírszerző szolgálat Damaszkuszban található börtönében. Ügyészek szerint legalább 58 rab halt meg a kínzások következtében. Anvar R. ellen emberiesség elleni bűncselekmény miatt emeltek vádat, ezenkívül nemi erőszakkal is vádolják.

A másik vádlott, Ijád A. pedig a vád szerint legalább 30 tüntetőt vitetett el  börtönbe, ahol megkínozták őket.  Ellene emberiesség elleni bűncselekmény elősegítése és pártolása miatt emeltek vádat.

Az ügyészek szerint a két férfi 2012-ben és 2013-ban hagyta el Szíriát. A gyanúsítottak állítása szerint 2018-ban érkeztek Németországba. A német rendőrség februárban tartóztatta le őket Berlinben és Rajna-vidék-Pfalz tartományban.

Az ügyészek szerint rendszeres, brutális, fizikai és pszichológiai visszaélések történtek a börtönben, ahol a vádlottak dolgoztak. Az áldozatokat állítólag botokkal, kábelekkel és ostorokkal verték, áramütésekkel kínozták őket. Egyes raboknak a mennyezetre kötötték a csuklóját, úgy, hogy a lábuk alig érje a földet, míg másokat napokon keresztül ébren tartottak a vádak szerint. Német ügyészek szerint a foglyokat embertelen és megalázó fogva tartási körülményeknek vetették alá. A cellákat állítólag olyannyira megtöltötték, hogy arra sem volt elegendő hely, hogy valaki leüljön vagy lefeküdjön.

A vádakat még helyben kell hagynia egy regionális felsőbíróságnak.


Hasonló cikkek