Vádat emeltek Petr Nečas volt cseh kormányfő ellen

Vádat emelt az államügyészség hétfőn Petr Nečas volt cseh kormányfő ellen hamis tanúskodás miatt – jelentette az Aktuálne.cz hírportál.

Petr Nečas azért került bíróság elé, mert az ügyészségi vizsgálatok szerint két ízben is hamisan tanúskodott volt kabinetfőnöke, mai felesége ügyében. Jana Nagyovát, ma Nečasovát azzal vádolják, hogy kabinetfőnöksége idején jogtalanul visszaélt a katonai titkosszolgálatokkal, amikor megbízta őket a kormányfő akkori feleségének megfigyelésével. Petr Nečas – hogy akkori szeretőjét, mostani feleségét mentse – kétszer is azt vallotta a vizsgálatok során, hogy személyesen ő adott utasítást egykori felesége, Radka megfigyelésére. Indokként azt hozta fel, hogy gondoskodni akart egykori felesége biztonságáról.

Hamis tanúskodás miatt a hatályos cseh törvények szerint akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható.

A polgári demokrata (ODS) Petr Nečas 2010 júniusától 2013 júliusáig volt Csehország miniszterelnöke. Petr Nečas az első cseh miniszterelnök, aki bíróság elé kerül. A kormányfő és az ODS akkori elnökének bukását egy korrupciós botrány okozta.

Kabinetfőnöke és szeretője, Nagyová 2012-ben azért rendelte el a kormányfő feleségének megfigyelését, hogy esetleg kompromittáló információkat szerezve meggyorsítsa főnöke válását, így túllépte jogkörét. Az éveken át húzódó bírósági perben Nagyová-Nečasová végül is 3 év feltételes szabadságvesztést kapott, és 10 évre eltiltották vezető közigazgatási tisztségektől.

Petr Nečas az ügyben tanú volt, és az ügyészség szerint két ízben is hamisan vallott, hogy mentse mai feleségét. Most ezért bíróság előtt kell felelnie.

Forrás: mti, bumm.sk


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek