Vaja – Időutazás dallamok segítségével

Július 1. és 5. között a zene segítségével térhet vissza a török hódoltság és Rákóczi Ferenc fejedelem szabadságharcának a világába az, aki ellátogat Vajára, az V. Tárogatós Világtalálkozóra.

A rendezvény szervezője az 1992-ban vajai tárogatósokból alakult Rákóczi Tárogató Egyesület. A társaság célja a hagyományok ápolása és a kapcsolattartás a világ többi pontján élő tárogatósokkal. Az ötévente megrendezett esemény remek alkalom a közös zenélésre, az ismerkedésre és a tanulásra. De azoknak is nagyszerűen fogják magukat érezni a rendezvényen, akik nem játszanak a hangszeren, de többet szeretnének megtudni róla vagy egyszerűen csak jól akarják érezni magukat.

A rendezvényre látogatókat változatos színes a programok várják. Érdeklődési körüknek megfelelően, látogathatnak zenei és szakmai előadásokat, részt vehetnek egyéni bemutatkozásokon, és közös zenei élmények részesei is lehetnek. Akit a népművészet érdekel, az betekintést nyerhet kiemelkedő nemzeti értékünk Hungarikumunk a tárogató és a fúvóka. készítésének rejtelmeibe.  A harmadik napon a programot egy kis kirándulás fogja színesíteni, amikor a résztvevők ellátogathatnak a sárospataki várba. Itt történelmi emlékek fogják várni őket, amiken keresztül még jobban megismerhetik a XVIII. századi szabadságharc világát, ahol Rákóczi katonái fújták a tárogatót, miközben a szabadságról álmodoztak. Hogy még inkább igazi legyen a hangulat a napot tokaji borok kóstolása fogja zárni.

A rendezvényeknek a vajai Vay Ádám kastélymúzeum ad otthont. Az épület eklektikus, keverednek rajta a barokk és a reneszánsz kor stílusjegyei, belül pedig a Rákóczi szabadságharcról található állandó kiállítás, így már a helyszín is megadja a fesztivál alaphangulatát. A vár egykori ura, Vay Ádám szintén harcolt a „pro Patria et libertate” feliratú zászló alatt.

A rendezvényt védnökei dr. Kövér László, az országgyűlés elnöke, dr. Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter és Tisza Sándor, Vaja város polgármestere.

 

Nyitókép: Illusztráció


Hasonló cikkek