Mit csinálnak a Smer volt magas beosztású politikusai akik a Kuciak-gyilkosság után távoztak?

Vannak, akik az új vállalkozásuk felvirágoztatásával foglalkoznak, mások pedig visszatértek eredeti foglalkozásukhoz.

Azok miatt az ügyek miatt távoztak a politikából, amelyekre a Ján Kuciak és Martina Kušnírová ellen elkövetett gyilkosságban folytatott nyomozás során derült fény.

Martin Glváč

Az egykori védelmi miniszter és a parlament alelnöke a múltban tagadta, hogy Alena Zsuzsovával kommunikált volna, ám az elmúlt napokban változatott a rétorikáján. Glváč feljelentést tett a média ellen, amiben már nem tagadja az üzenetek eredetiségét, inkább azt vonja kétségbe, hogy a nyilvánosságnak nem volt joga tudomást szereznie az üzenetekben elhangzottakról. Nem indult a párt jelöltlistáján. Háttér-információk szerint a távozását az akkori kormányfő, Peter Pellegrini szorgalmazta. Glváč még mindig be van jegyezve a Szlovák Ügyvédi Kamarába, bár ezt a foglalkozást már régóta nem űzi. Sőt, fokozatosan több vállalkozásából is kilépett.

Viktor Stromček

Az egykori közlekedésügyi államtitkár és a Smer vezérigazgatója egy évvel ezelőtt távozott a politikából. Magánszférába vonult miután a minisztériumban elérte, hogy a Jaguar Land Rovert autógyár Nyitrán is megvesse a lábát. Spekulációk szerint azonban a háttérbe vonulásának valódi oka a Marian Kočnerrel folytatott kommunikációja volt.   Tavaly augusztusban hozta létre a Treepetrus sun elnevezésű vállalatát, amit a közszektorbeli partnerek nyilvántartásába is bejegyeztetett, ami azt jelenti, hogy az állammal szeretne üzletelni, de egyelőre állami megrendelést nem kapott. Stromček emellett aktív a Little tree kft.-ben is, illetve további más vállalatokban.

Róbert Madej

17 év után Robert Fico pártelnök kedvenckéje, Róbert Madej is befejezte pályafutását a parlamentben. Az elmúlt választási időszakban Madejnek elsősorban akörül a fénykép körül kellett magyarázkodnia, amelyen a később elítélt olasz maffiózót, Atoninon Vadalát ölelgeti. Madej a Smer képviselője volt, és ő jelölte Monika Jankovskát is a Bírói Tanácsba. Idén áprilisban Madej & Partners néven ügyvédi irodát alapított, ami Pozsony központjában székel.

Robert Kaliňák
A Smer egykori belügyminisztere a Kuciak gyilkosság után távozott funkciójából, ám a kormányt csupán a kabinet rekonstrukciója és Peter Pellegrini érkezése után hagyta el. A képviselői mandátumáról tavaly év végén mondott le. Annak ellenére, hogy a februári választáson Kaliňák nem jelöltette magát, továbbra is ott van a Smer vezetőségében, ezenkívül pedig a párt jogi csapatának az élén áll. Mindemellett tavaly szeptember alapította meg a Liwa Arms Slovakia vállalatát, ami a máriatölgyesi félig állami kézben lévő ZSV Holding fegyvergyár területén székel. Ugyan eleinte még tagadta, hogy a cége fegyvergyártással foglalkozna, később beismerte, hogy vadászpuskák előállítására koncentrálnak.

Forrás: KÖRKÉP.SK


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek