Vakcinaválasztás: „Márciusban oltatod magad a kínaival, vagy októberben az amerikaival!”

Rusvai Miklós virológus a koronavírus elleni vakcinák engedélyezése kapcsán hangsúlyozta: ő azt szeretné, ha a végső szót a szakemberek mondanák ki.

Nincs olyan, amelyiket abszolút nem adatná be. Bármelyik vakcina jobb, mint a betegség átvészelése, ezt felelősségem tudatában kijelentheti – mondta Rusvai Miklós az ATV Startban arra a kérdésre, hogy mely vakcinával oltatná be magát. Azt ugyanakkor hozzátette, hogy:

AZ A LEGBIZTONSÁGOSABB, AMELYRE AZ EURÓPAI GYÓGYSZERÜGYNÖKSÉG AZ ENGEDÉLYÉT ADJA, AZ A LEGJOBB, LEGMEGBÍZHATÓBB!

Az egész oltást ahhoz hasonlította, mint hogy neki muszáj eljutni egy autóval valahova, és az egyiknek van érvényes forgalmi engedélye, a másiknak nincs.

A szakembernél az első helyen a Pfizer vakcinája van, a második helyen a Moderna, utána jön a kínai és végül jön az orosz. Emlékeztetett: 30 évig adenovírusokkal foglalkozott, benne nem hatna az orosz vagy az angol vakcina, mert azok adenovírus alapúak és az ő vérében rengeteg ellenanyag lehet ez ellen a hordozó vírus ellen. Ezért nála az mRNS vakcina után a kínai vektorvakcina jönne.

Kitért arra is, hogy mindenhol a világon a politikusok igyekeznek nyomást gyakorolni a vakcinák minél gyorsabb hatósági engedélyeztetése érdekében. Mindenhol van egy ilyen nyomás, mert a kormányokon is van egy nyomás a járvány miatt – fejtette ki. Szerinte feltétlenül meg kell adni az oltakozók számára a választási lehetőséget, hogy melyik vakcinával szeretnék beoltatni magukat. De ezt úgy lehet véleménye szerint megvalósítani, ha a hatóságok felhívják az emberek figyelmét arra:

MÁRCIUSBAN OLTHATJA MAGÁT KÍNAIVAL, VAGY OKTÓBERBEN AZ AMERIKAIVAL.

Ha valaki a nagy kínálatban rendelkezésre álló vakcinát választja, az már márciustól akár korlátozásmentesen élhet – vélekedett.

Egészségügyi szempontból addig lenne indokolt a korlátozó intézkedések fenntartása, amíg a szeptember elejei statisztikai adatokat el nem érjük a halottak, a lélegeztetőgépen lévők és a kórházban ápoltak számában – válaszolta egy másik kérdésre. Ezt várjuk meg, akkor lehet megfontolni a lazítást – fűzte hozzá.

Forrás: portfolio.hu

 

Gazdaság | Pannon Hírnök 


Hasonló cikkek