Választás 2018 – Több mint négyszáz jelöltet jelentettek be az utolsó órákban

 Hétfő délután négy órakor lejárt az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási határidő az áprilisi országgyűlési választásra, az utolsó két órában több mint négyszáz jelölt adta le ajánlását a választási irodákban.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint az egyéni választókerületekben nyilvántartásba vételüket kérők száma hétfő délutánra – a jelöltállítás határideje előtt két órával – megközelítette a 2300-at. Az összes jelölt – vagyis az egyéni választókerületben indulók és az országos listán indulók – száma 3233 volt. (Vannak olyan jelöltek, aki országos listán és egyéni választókerületben is indulnak, de vannak olyanok is, akik csak egyéniben vagy csak listán próbálnak meg bejutni a parlamentbe.)

A jelöltállítás határidejének lejárta után, 17.30-kor összegzett adatok szerint az összes jelölt száma 3668 volt, vagyis két és fél óra alatt 435 újabb jelölt indulását rögzítették a választási irodákban.

Az országgyűlési választáson csak az indulhat jelöltként, akinek határidőre sikerült összegyűjtenie legalább 500 érvényes ajánlást, az ajánlóíveket leadta a választási bizottságnál, a testület pedig az ajánlások ellenőrzése után hivatalosan nyilvántartásba vette.

A hétfő délután négy órai határidő után beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodáknak ellenőrizniük kell. Azokat a jelölteket, akik közvetlenül a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok legkésőbb a bejelentést követő negyedik napon, azaz pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentését, illetve a választási bizottságok döntéseit a jelöltek nyilvántartásba vételéről a bizottságok mellett működő választási irodák rögzítik a választási informatikai rendszerben, és az adatok így jelennek meg az NVI internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu-n.

Mindezek alapján tehát bár a határidő lejárt, a www.valasztas.hu oldalon még egy ideig folyamatosan frissülnek majd a bejelentett és a nyilvántartásba vett jelöltek számára vonatkozó adatok.


Hasonló cikkek