Petíciót indít a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége, több választási körzetet akarnak

Aláírásgyűjtésbe kezdett a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) népszavazást akarnak ugyanis kezdeményezni a több választási körzetért.

A ZMOS népszavazást írna ki a több választási körzet bevezetése kapcsán, ennek érdekében pedig petíciós aláírásgyűjtést indít. A kezdeményezés célja, hogy az emberek a régiókból is tudjanak jelölteket küldeni a parlamentbe, akik ismerik az adott térség problémáit és a régió konkrét igényeit.

Az egyesület szerint a parlament és a régiók erősebb összekapcsolására van szükség az országban.

Az aláírásgyűjtésbe a ZMOS 61 regionális szervezete kapcsolódik be, mert 1998 óta az egy választási körzet a régiók egyenlőtlen képviseletét eredményezte a parlamentben. “Azt akarjuk, hogy az egyes régiókban vezető pozíciót betöltő emberek kerüljenek politikai pártok jelöltlistájára, és képviseljék Szlovákia egyes régióinak polgárait a parlamentben” – mondta a ZMOS elnöke, Branislav Tréger.

Púchov polgármestere, Katarína Heneková hozzátette, a parlamenti képviselők nem is sejtik, hogy az önkormányzatoknak milyen problémákkal kell szembenézniük. Az emberek pedig éppen az önkormányzatokhoz, a polgármesterekhez és a képviselőtestület tagjaihoz fordulnak a problémáikkal, nem viszik azokat Pozsonyba. A ZMOS szerint annyi választási körzetre lenne szükség, ahány megyei önkormányzat működik, az egyes körzetekben pedig lakosságarányos lenne a képviselet.

A koalíción belül egyelőre nincs konszenzus a választási törvény módosításával kapcsolatban.

Forrás: parameter.sk

Fotó: TASR

Ha tetszettek a tudósítások a hírcikkek, kérjük támogassa a PannonHírnök munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek