Valóban szakadás előtt állhat a Za ľudí?

A legkisebb szlovák kormánypárt, a Za ľudí vezetése vasárnap este egy hétvégi házban találkozott. A párt két szárnya, a Veronika Remišová pártelnök által vezetett csoport és a Mária Kolíková nevével fémjelzett parlamenti frakció közti ellentét feloldhatatlannak látszik.

Az előző napokban a Za ľudí abban sem volt egységes, hogy hol jöjjön össze a pártvezetés. Végül kötetlenebb formában egyikük hétvégi házában találkozott a vezetőség.

Kolíková a találkozó után arról beszélt, hogy az egyeztetés eredménytelenül zárult, sőt, harcias hangnemet ütött meg. Az volt a benyomása, hogy a párton belüli problémát a másik oldal inkább el akarta tussolni. Kolíková annak ellenére vett részt a találkozón, hogy arra formálisan meg sem hívták.

A párton belül a márciusi kormányválság után mélyült el az ellentét a Remišová és Kolíková nevével fémjelzett szárnyak között. Utóbbi ekkor több utalást is tett arra, hogy átvenné a párt irányítását. A hozzá kötődő frakció tisztújító kongresszust kezdeményezett, amelyet Remišová többször elodázott. Végül pedig, amikor az elnökség dönteni akart az ügyben, Remišová váratlanul olyan személyekre cserélte a testület két tagját, akik hozzá hűségesek.

Grigorij Mesežnikov politológus elmondta, a Za ľudí támogatottsága már hosszabb ideje a parlamenti küszöb alatt van. A Remišová és Kolíková közötti ellentétről szólva arról beszélt, ebben az esetben nem egy elvi, vagy programbéli nézetkülönbségről van szó. „A fő probléma szerintem abban rejlik, hogy Remišová hogyan viselkedett a márciusi koalíciós válság idején és az azt követő időszakban” – magyarázta a szakember azzal, hogy Kolíková értelmezésében Remišová ebben a kényes helyzetben Igor Matovič (OĽaNO) akkori miniszterelnök kezére játszott. Mesežnikov szerint, ha pártszakadásra kerül sor, akkor az egyik oldalon a parlamenti frakció, a másikon a jelenlegi elnökség maradna. „Ugyanakkor mindkét szárny a kormánykoalíció része akar maradni” – vélekedett a politológus. Hozzátette, a többi kormánypártnak nem érdeke, hogy a kettéhasadt Za ľudí számára kedvező feltételeket alakítsanak ki.

Külhon | Pannon Hírnök

Kövessen minket: Facebook

Forrás: ujszo.com


Milány Kincső

Kommunikáció és médiatudomány. Ezt tanultam ebben érzem otthon magam. Na és persze a hírszerkesztés, online újságírás a PannonHírnök Külhon rovatában és a V4 Panorámánál.

Hasonló cikkek