Valódi Picasso festmény egy szupermarketben

Amikor a művészet megy az emberekhez, nem pedig az emberek a művészethez.

Picasso festményét egy elég valószínűtlen helyen állították ki, történetesen egy szupermarketben. A franciaországi Essonne-ban lévő szupermarket a Modern Művészetek Nemzeti Múzeumából kölcsönzött műveket. A szokatlan kiállítási tér, a bevásárlóközpont viszonylag két kisebb város között helyezkedik el, így lehetővé téve a lakosok számára, hogy olyan alkotást is lássanak, amelyenk tipikusan csak Franciország nagyvárosainak múzeumaiban találhatóak meg.

Picasso L’Atelier című festménye igencsak érdekli a vásárlókat, néhányuk azonban kicsit szkeptikus voltak a mű eredetiségét illetően. A L’Atelier-t Picasso 1955-ben egy másik nagyszerű művész és egyben barátja Henri Matisse emlékére festette. A mű Picasso cannes-i villája műtermének enteriőrjét ábrázolja.

A festmény a Centre Pompidou állandó gyűjteményébe tartozik. A felbecssülhetetlen értékű mű biztonságáról a rendőrség és egyéb titkos biztonsági szervezet gondoskodik. „Örülök, hogy ez alkotás tökök, görögdinnyék és sörök között van bemutatva” –  mondta Serge Lasvignes, a Centre Pompidou elnöke, „ahol a valóság van, ahol az emberek élnek…Ez nem a Centre Pompidou gyűjteménye, hanem Franciaországé, és mivel a nemzeté ezért megosztjuk minden francia emberrel, akárhol is vannak.” – tette hozzá Lasvignes.

Az Essonne régió és a Centre Pompidou partnerkapcsolatot alakított ki, hogy a művészetet még inkább elérhetővé tegyék az emberek számára,  és a szupermarket erre nagyon is megfelelőnek tűnt. „Nagyon megindító volt látni, ahogy a szupermarket dolgozói is nagy szemmkkel bámulják a festményt. Rengetek érzelem volt ott’ – mondta Sylvie Carillon, Montgeron polgármestere az ABC News-nak.

A projekt teljesen egészében arról szól, hogy a műveket áthelyezzék egy nagyobb közönség számára, olyan embereknek akik nem járnak múzeumba. És valóban állítólag maga Picasso mondta, hogy: „A művészet lemossa a lélekről a mindennapi élet porát.” Néhány terapeuta is egyet ért abban, hogy pszichológiai előnyökkel jár ha a művészetet tömegek számára  is elérhetővé teszik. „A művészet határozottan megkönnyíti az érzelmek felszínre törését, hogy megnyíljon a szívünk a családunk és a barátaink előtt” -mondta Yves Wauthier-Freymann pszichoterapeuta hozzátéve, hogy a “művészet mindenkinek” segíthet az embereknek elhinni, hogy “végtelen lehetőségek léteznek, és új perspektívát nyit meg”.

Az egyik múzeumi szóvivő elmondása szerint a Centre Pompidou-nak célja a remekművek kimozdítása megszokott helyükről, Párizs szívéből. Más művek is kerültek már kiállításra például a Fleur-Merogis börtönben és Bobigny bíróságon. A következő kiállításra július 3-án kerül sor egy szociális központban Evryben, Essone egy másik területén. Az Essonne régió 2025 decemberében nyitja meg saját múzeumot, az Új Centre Pompidou-t, melynek állandó gyűjteménye 120 ezer műt fogad majd be.

 

Kultúra | Pannonhírnök

Kövessen minket: Facebook


Hasonló cikkek