Zöld gyurgyalag észlelések Tiszaalpáron

A szépséges zöld gyurgyalag igen ritka madárfaj hazánkban, ezért is lepődött meg a madárlesen lévő Vass Tamás. A madár hírére többen is útra keltek, hátha ők is megfigyelhetik a ritka állatot.

Igazi madártani szenzáció söpört végig mikor elindult a hír, hogy egy zöld gyurgyalagot fedeztek fel Tiszaalpár külterületén a nálunk többségben előforduló gyurgyalagok között. A hír hallatán többen elindultak a térségbe, hogy hátha ők is szerencsével járnak és láthatják ezt a Magyarországon ritka állatfajt. Az este folyamán többször is megjelent az idelátogatók nagy örömére.

A zöld gyurgyalag rendkívül ritka kóborló faj Magyarországon, csupán kevés feljegyzést találni a megjelenéséről. Utoljára 2020 májusában Dabas mellett volt megfigyelhető. A madár természetes élőhelye a szubtrópusi és a trópusi száraz erdők, sivatagok, szavannák területei, ezért lepődött Vass Tamás amikor meglátta az állatot.

A nemzeti park közleményéből kiderül, hogy a zöld gyurgyalagot könnyű megkülönböztetni honos társaitól, mert tollazata csaknem teljesen zöld. Táplálkozása megegyezik társaiéval hiszen kisebb rovarokkal, méhekkel és darazsakkal táplálkozik.

Prokop-S Krisztina

Amennyiben tetszik a tartalmak, tudósítások, hírcikkek sokszínűsége, kérjük szánjon még ránk pár percet támogassa a PannonHírnök szerkesztőinek munkáját és kövessen minket a Facebookon!


Hasonló cikkek