Valótlanul állította, hogy egy nógrádi település az új koronavírus központja

A köznyugalmat súlyosan megzavaró közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt emelt vádat a Balassagyarmati Járási Ügyészség egy 22 éves Nógrád megyei férfival szemben, aki azt híresztelte, hogy a szomszédos település az új koronavírus-járvány epicentruma.

A vád szerint a fiatal férfi 2020. március 17-én, 18 és 19 óra között, a lakóhelyén, a számítógépén átszerkesztette egy hírügynökség cikkét annak fejlécét használva, ezzel azt a látszatot keltette, hogy egy kórházi főorvos szerint a szomszédos településen van a koronavírus „epicentruma”, így aki teheti, ne menjen az utcára.

A hamisított cikk szerint egy súlyosan fertőzött férfi érkezett a faluból a kórházba, így aki a környezetében volt, az nagy eséllyel megfertőződhetett.

A vádlott ezt követően az átírt cikket telefonjával továbbította a szomszédos faluban élő ismerősének, aki az általa valósnak hitt hírt tovább küldte, a valótlan információ pedig az interneten néhány óra alatt elterjedt.

A lakosságban ezáltal kialakuló ijedtség és esetleges pánik megelőzése érdekében a település polgármesterének cáfoló nyilatkozatot kellett kiadnia a település közösségi oldalán, illetve hivatalos weboldalán.

A vádlott tudomással bírt arról, hogy az általa szerkesztett, és az interneten továbbított hír valótlan: az általa megjelölt kórházban nem dolgozott olyan nevű orvos, mint akire cikkében utalt, továbbá koronavírus megbetegedésben szenvedő beteg sem volt ekkor még Nógrád megyében.

Az elkövető a cselekményével közveszéllyel járó esemény bekövetkezésével fenyegetett, amely fenyegetés – tekintettel az új koronavírus-világjárványra – a köznyugalmat súlyosan megzavarta.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a felelőtlen fiatal felnőttel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta vádiratában.

ugyeszseg.hu
http://ugyeszseg.hu/valotlanul-allitotta-hogy-egy-nogradi-telepules-az-uj-koronavirus-kozpontja-kozveszellyel-fenyegetes-miatt-kell-felelnie/


Hasonló cikkek