Változás a Magyar Bankholding Zrt. közvetett tulajdonosi szerkezetében

Változik a Magyar Bankholding Zrt. közvetett tulajdonosi szerkezete, a Magyar Nemzeti Bank két erre irányuló tranzakcióhoz adta meg az engedélyt.

A Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt., az Aurum Magántőkealap alapkezelője pénteken közleményben tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az MNB engedélyezte az AURUM Magántőkealap számára banki részesedések megszerzését.

Az AURUM Magántőkealap így a közvetlen tulajdonába álló Magyar Takarék Holding Zrt.-ben  közvetett minősített befolyást szerezhet, és ezzel együtt 12,56 százalékos szavazati és tulajdonjogot megtestesítő részesedéshez jut a Magyar Bankholding Zrt. (“Bankholding”) irányításában – ismertették.

A tranzakció további részleteit üzleti titokként kezelik. A Quartz Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési jegyeinek tulajdonosi összetétele nem nyilvános adat, így a befektetők közvetlen hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra – tették hozzá.

Az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő ZRT. szintén közleményben tájékoztatott arról, miszerint az MNB engedélyezte a GLOBAL ALFA Magántőkealap számára, hogy a közvetlen tulajdonába álló Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zártkörűen Működő Részvénytársaságban közvetett minősített befolyást szerezzen, ezzel együtt 25,13 százalékos szavazati és tulajdonjogot megtestesítő részesedéshez jusson a Magyar Bankholding Zrt. irányításában.

A tranzakció további részletei üzleti titoknak minősülnek.

A GLOBAL ALFA Magántőkealap alapkezelője az OPUS Global Befektetési Alapkezelő Zrt., amely befektetési jegyeinek tulajdonosi összetétele szintén nem nyilvános adat, így a befektetők közvetlen hozzájárulása nélkül nem hozható nyilvánosságra.

A két adásvétellel a Bankholding közvetlen tulajdonosi szerkezete nem változik, a korábbihoz képest változatlan formában működik tovább – hangsúlyozták mindkét közleményben.

A menedzsment fórum szerint a közvetettekben azonban igen. Eszerint az MKB addigi közvetlen tulajdonosaihoz került a Takarékbank addigi gazdáinak 37,69 százalékos pakettje, amelynek eredményeként így ők már 69,65 százalékos részesedéssel rendelkeznek. Ezen belül Mészáros Lőrinc közvetett befolyása 19,17 százalékról 39,96 százalékra nőtt, ezzel szemben például Vida Józsefé 9,067 százalékról nullára csökkent. Utóbbi a Takarékbank elnök-vezérigazgatója, egyúttal a Magyar Bankholding vezérigazgatója.

Értesülésük szerint, a mostani tulajdoni átrendeződés nem okoz változást Vida pozíciójában.

Nyitókép: Illusztráció

 


Hasonló cikkek