Változások várhatók az orvosi vizsgálatok díjainál

orvosi-vizsgalat23

Nem lehet a jövőben előjegyzett időpontot kérni az orvosnál, aki ezentúl az igazolás vagy a recept kiállításáért sem kérhet pénzt – erről döntöttek csütörtökön a szlovák parlamenti képviselők.

A Smer-kormány döntése értelmében megszűnik a fizetett időpontok rendszere az orvosoknál, az egészségügyi ellátásról szóló új törvény értelmében pedig tilos lesz az orvosi vizsgálattal kapcsolatos tevékenységért (igazolás vagy recept kiállításáért) díjat felszámolni a betegeknek. Ha a törvényt Andrej Kiska köztársasági elnök is aláírja, 2015. április 1-jén hatályba lép.

A javaslatot előterjesztő Juraj Blanár (Smer) szerint a térítés ellenében foglalt időpont lehetőségét azért kell megszüntetni, mert a rendelőkben megnövelte a várakozási időt, hogy a betegeket megelőzték a fizetős páciensek, a pénzért foglalt időpont pedig egyik közeli országban sem ismert.

A kezelőorvos továbbra is felár ellenében vizsgálhatja a betegeket a munkába álláshoz, az autóvezetői engedély megszerzéséhez, illetve díjköteles marad a vér alkoholszintjének vizsgálata is. Az összegek felső határát azonban nem állapították meg a képviselők.


Hasonló cikkek